Fekete füst szállt fel a Sixtus-kápolna kéményéből az első szavazás után, vagyis kedden nem sikerült megválasztani az új pápát.



Kedden kora este megkezdődött a katolikus egyház új vezetőjét, a 266. pápát megválasztó tanácskozás. 19 óra után fekete füst szállt fel, ami azt jelezte, hogy nem sikerült az első szavazáson megválasztani az új pápát.

A konklávéra bevonuló bíborosok eskütételére a római Szent Péter térre érkezett helybeliek és külföldiek a heves eső ellenére esernyővel a kezükben követték az eseményt a kivetítőkön. Voltak, akik autóval érkeztek, és az autóablakon keresztül nézték az óriás vásznakat, vagy motoron ülve, bukósisakban.

Este hat órára nagyrész megtelt a Szent Péter tér és egész környéke és az eső is elállt. A sok ezres tömegben családok voltak gyerekekkel, brazil zászlót lobogtató dél-amerikai fiatalok, imádkozó papok, éneklő csoportok. Mások tánccal-zenével várták az első füst felemelkedését.

A vásznakon a Sixtus-kápolna ajtajának bezárása óta folyamatosan a kéményt mutatták. A Szent Péter téren és környékén kiemelt biztonsági készültség lépett életbe.

A 115 nyolcvan évnél fiatalabb pápaválasztó bíboros kedd reggel hétkor költözött be vatikáni szálláshelyére, a Szent Márta házba (Domus Sanctae Martae). Ennek működését hat nővér és harminchárom fős személyzet biztosítja: portások, szakácsok, pincérek, takarítók. A konklávé körül tevékenykedő vatikáni személyzet hétfő délutáni eskütételén 90 személy fogad titoktartást a ceremóniamestertől a szakácsokig. A pápaválasztó bíborosokra is szigorú szabályok vonatkoznak: nem használhatják telefonjaikat, hogy még véletlenül se szivároghasson ki idő előtt a szavazás eredménye.

A 115 pápaválasztó átlagéletkora 72 év, több mint fele európai. Az egyházfő megválasztásához kétharmados többség, azaz legalább 77 szavazat kell. Az egyház történetében ez lesz a 75. konklávé, és az 51., amelyet a Vatikánban rendeznek. XVI. Benedek 2005-ös megválasztásakor a bíborosok április 18-én vonultak be a Sixtus-kápolnába. Ugyanazon a napon este 20 órakor szállt fel először a fekete füst a Sixtus-kápolna kéményéből. Fekete volt a füst másnap délelőtt is, a pápa megválasztását jelző fehér füst 19-én 17 óra 56 perckor szállt fel. Ez volt az egyik leggyorsabb pápaválasztás.


                    Vajon ki lesz az új pápa?



A bíborosok első szavazása ritkán eredményes, kedd délután fekete füst várható” – mondta Lombardi emlékeztetve arra, hogy a 2005-öskonklávé első estéjén a füst 20 óra után pár perccel szállt fel. A szóvivő hangsúlyozta, hogy amikor egy bíboros megkapja a kétharmados többséget, először megkérdezik tőle, hogy vállalja-e a feladatot, és csak az igen válasz után égetik el a szavazócédulákat, majd felszáll a fehér füst.

Akármilyen hevesen essen is az eső, a Sixtus-kápolna kéményéből felszálló füst jól fog látszani – közölte Giovanni Paoletti, az olasz tüzeléstechnikusok és kéményseprők országos szövetségének főtitkára. Hozzátette, hogy az általuk felszerelt kémény tökéletesen működik majd a konklávén a meteorológusok jósolta rossz időben is. A vatikáni televíziós központ pedig tizenhét tévékamerát szerelt fel a Szent Péter téren. Egy kamera reggeltől estig a Sixtus-kápolna kéményét figyeli majd.



Az olasz sajtó szerint a Sixtus-kápolnába belépő bíborosok között Angelo Scola milánói érseknek van a legtöbb esélye arra, hogy pápaként lépjen ki, és ehhez a szintén esélyesnek tartott Pedro Odilo Scherer brazíliai bíborosnál és az észak-amerikai bíboroscsoport jelöltjeinél kell több szavazatot szereznie. A SkyTG24 olasz hírtelevízió Timothy Dolan New York-i érseket tartja esélyesnek, aki Rómába érkezése óta jó kedélyével hívta fel magára a figyelmet.

“Nem vagyok ideges amiatt, hogy be kell lépnem a konklávéba. Az lehetetlen, hogy én legyek a pápa, mert előtte még a bíborosi kinevezésemre kapott gratulációkat kellene megköszönnöm…” – mondta a bíboros a Sirius XM műholdas csatornának. Dolan, akit a Vatikánnal foglalkozó újságírók “kreatív konzervatívnak” neveznek, hozzátette: örül, hogy Rómába mehetett, mert nagyon szereti az olasz konyhát, főleg a paradicsomos fettuccine szalagtésztát, a római módra sütött bárányt és a tiramisut, “csak a dietetikusom meg ne tudja!”. Dolan szerint “az evangéliumot mosollyal és nem szigorú tekintettel kell tanítani”.







A Szent Péter téren és környékén már hétfőn biztonsági készültség lépett életbe, igaz, egyelőre a legalacsonyabb, első fokú, de folyamatosan emelik majd. A Vatikán környéki szállodákban szombattól lesz telt ház, bár az olasz fogyasztóvédők szerint a szobák ára több mint száz százalékkal emelkedett erre az időszakra. Március 17. és 19. között várható ugyanis az új pápa beiktatása, talán éppen Szent József ünnepére, 19-re esik, ez pedig Olaszországban egyben az apák napja is. A szentszéki szóvivő szerint a beiktatásra már negyven hivatalos delegáció foglalt magának helyet.

A pápaválasztáson Erdő Péter is komoly esélyekkel indul.