Lassan már szinte minden nap valami új diétáról hallani. Van aki a rizs-csirkehús párosra esküszik, más szerint rizst nem szabad enni. Van már zsírdiéta, amikor nehéz, zsíros kajákat kell enni és ettől várható a negymértékű fogyás. Mi most összeszedtünk három diétát, amivel biztosan le tudod adni a télen felszedett plusz kilókat - írja a hotdog.hu

Makrobiotikus diéta

Szigorú szabályokon nyugvó életmód, amely az évszaknak megfelelő, adott térségre jellemző, természetes ételek fogyasztásán alapul. Jin (zöldség, gyümölcs…) és jang (hal, tofu, szója…) típusú ételeket különböztet meg – megfelelő arányukban látja a harmonikus táplálkozás lényegét. Egyesek szerint a daganatok megelőzésében is fontos szerepet játszik, de tévhit, hogy gyógyítja a rákot.

Mit szabad?

A diéta abból indul ki, hogy az ember nem ragadozó, hanem teljes kiőrlésű gabonákon, magvakon, zöldségen és gyümölcsön élő faj, ezért az étrend alapvetően ezekből épül fel. Az ízesítésnél kizárólag szójaszósz és tengeri só használata megengedett, inni pedig csak szénsavmentes ásványvizet és natúr teákat lehet.

Mi van tiltólistán?

Kenyér, tejtermék, tojás, hús, gyümölcslevek, kávé és finomított cukor.

Ellene: energia-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-hiányos állapot kialakulását vonhatja maga után , azaz a diéta szigorú betartása az egészségre nézve komoly kockázatot jelent.

Vércsoport-diéta

Peter D’Adamo, a diéta megalkotója szerint a négy vércsoporttípus szülötteinek más-más a tápanyagigénye. Ha ezt figyelembe véve táplálkozunk, megőrizhetjük egészségünket, és megszabadulhatunk a pluszkilóktól.

Mit szabad?

0 – nagy hústartalmú,
A – vegetáriánus jellegű
B – vegyes,
AB – kis hús- és gabonatartalmú étrend ajánlott.

Mi van tiltólistán?

0 és A kerüljék a tejtermékeket,
A a tésztaféléket is,
A és B a tengeri herkentyűket és a szárnyasokat,
AB a vörös húsokat.

Ellene: fontos táplálékok elhagyása (pl.: tejtermékek) hiánytünetek megjelenéséhez vezethet (pl.: kalciumhiány), és kóros állapotok, betegségek kialakulására hajlamosíthat (pl.: csontritkulás). A vércsoportdiéta nincs összhangban az általános elfogadott táplálkozástani ajánlásokkal.

Scarsdale diéta

A tizennégy napos, szénhidrátszegény fogyók*ra alatt mindössze napi 1000 kalória megengedett, amelynek nagy része fehérje kell, hogy legyen. Alapszabály: mindennap legalább egy grépfrút, mert ez felgyorsítja a zsírlebontást!

Mit szabad?

Megszabott étrend van, amit pontról pontra be kell tartani. Sovány hús, hal, zöldség, tojás kerülhet – többek között a tányérra, a tea és a kávé pedig kizárólag édesítőszerrel iható. A diétának zöldségeken, gyümölcsökön és gabonaféléken alapuló vegetáriánus változata is létezik.

Mi van tiltólistán?

Szénhidrát, zsiradék, számos tejtermék, csokoládé, gyümölcslé, sütemény, alkohol.

Ellene: a diéta nem ösztönöz a hosszú távú, átgondolt életmód-változtatásra, mivel csak rövid időre fókuszál, és gyors, látványos fogyást ígér. Az étrend egyhangúsága (pl.: minden reggelire kávé vagy tea, fél grépfrút ) nem biztosítja a megfelelő arányú tápanyagbevitelt.

Forrás: Hot Dog