Különleges módon, kamarazenei kísérettel hangzanak el a 200 éve született Richard Wagner Wesendonk-dalai azon a szerda esti koncerten, amelyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál kamarazenei sorozatában ad a Kodály Vonósnégyes Németh Judittal, Bársony Péterrel és Banda Pállal. 

A Wesendonck-dalokról a világszerte keresett Wagner-énekesnő, Németh Judit elmondta az MTI-nek: Wagner a száműzetése éveiben, Zürichben került bensőséges kapcsolatba a Wesendonk-házaspárral. A zenetörténészek korábban úgy tartották, hogy a Mathilde Wesendonk verseire komponált dalok - az asszony iránt érzett vágyakozás dokumentumai - ihlették a Trisztán és Izolda című operáját.

Németh Judit szerint épp fordítva áll a helyzet: "Wagner beleélő művész volt, megírta a zenedrámái szövegét, azonosult a hőseivel, csak utána fogott a komponáláshoz. Mathilde megjelenése az életében erősítette abban, hogy igazán mélyen ábrázolja az Izolda-Trisztán és Marke szerelmi háromszöget. Egyes források szerint nem is a szerető, Trisztán figuráját, hanem Marke alakját érezte a sajátjának."

A Mathilde Wesendonk verseire írt öt dalt Wagner eredetileg zongorára és énekhangra írta. "Énekeltem ezeket a dalokat zongorakísérettel és zenekarral is. A zongorával nem elég színes, zenekarral pedig épp e dalok meghittsége enyészik el. Falvay Attilának, a Kodály Vonósnégyes primáriusának az elképzelését érzem most a legideálisabbnak, a hat vonóssal, úgy szólaltathatjuk meg a dalfűzért, mint egy szerenádot" - magyarázta Németh Judit.

Kevés énekesnő énekli A nibelungok gyűrűje tetralógia mindhárom Brünnhildéjét. Németh Judit, mint a Mannheimi Opera magánénekese április 6-án Az istenek alkonya Brünnhildéjeként mutatkozik be - A walkür és a Siegfried után. A mannheimi produkciókat a német operaházak híres egyénisége Achim Freyer rendezte.

"Komoly feladat lesz szériában játszanom a szerepeket, hiszen, mindegyik más nehézségű. Az istenek alkonyának Brünnhildéjét tartják a legnagyobb +falatnak+, én azonban úgy érzem, ha sok is az énekelnivaló, okosan osztotta el a zeneszerző. A mintegy 20 perces záró monológ is rendkívül jól szerkesztett, így kényelmesen győzhető."

Németh Judit annak a véleményének adott hangot, hogy ha az évad során majd a teljes ciklust szériában játsszák, bölcsebben, tudatosabban ábrázolhatja a Wagner hősnő jellemfejlődését, a figura szerepét a tetralógia egészét tekintve.

Németh Judit a világ operaszínpadain rendszeresen alakít Wagner-szerepeket: Vénuszt (Tannhäuser), Ortrudot (Lohengrin) vagy Kundryt (Parsifal). A Liszt-díjas előadó többször játszott Bayreuthban, de fellépett már Milánóban, Drezdában, Barcelonában és Berlinben is.

A Kodály Vonósnégyes a nemzetközi zenei életben is nagy megbecsülésnek örvend. Félszáznál több CD felvételt készített, egyik Haydn-lemezüket az angol Classic FM Magazin a Legjobb kamarazenei felvétel díjával jutalmazta, Mendelssohn- és Bruch-kompozíciókat tartalmazó lemezüket pedig 2007-ben a BBC Music Awards-ra jelölték.

A szardai koncerten a Wesendonk-dalok mellett elhanzik Dohnányi Desz-dúr vonósnégyese és Brahms B-dúr szextettje.