Két háromszéki település – Ozsdola és Csernáton – polgármes- teri hivatalának homlokzatáról a prefektúra felszólítására levették a székely zászlót, a többi önkormányzatnak még egy hete van, hogy ezt megtegye, ellenkező esetben beperelik őket törvény- telen zászlóhasználatért, nyilatkozta Dumitru Marinescu. A Kovászna megyei prefektus március elején kilenc polgármesteri hivatalt szólított fel, hogy székhelyük homlokzatáról távolítsák el a székely zászlót.

Mint arról a sajtó beszámolt a kormánybiztos a csernátoni, kézdivásárhelyi, lemhényi, ozsdolai, gelencei, vargyasi, baróti, árkosi és kökösi polgármestereket szólította fel a székely zászló eltávolítására. Dumitru Marinescu értelmezésében a közintézményeken a Románia lobogója, az Európai Unió zászlója és a közigazgatási egységek hivatalosan elfogadott lobogója lehet kihelyezve. Más államok zászlóit és a kisebbségek jelképeit csak hivatalos delegációk alkalmával, vagy ünnepnapokkor lehet használni.

A székely zászló ügyben érintett polgármesterek többsége azt nyilatkozta, hogy csak akkor vonják be a lobogót, ha erre bírósági döntés kötelezi őket. A háromszéki önkormányzat elnöke, Tamás Sándor korábban emlékeztetett, hogy a Művelődési Minisztérium gondnokságában lévő Neamţ várán ki van téve Moldva zászlója, és a védelmi minisztérium brassói egységét úgy hívják, hogy a Barcasági Készenléti Felügyelőség. A székelyek csak azt kérik, ami az országban más közösségeknek szabad, tartsák tiszteletbe a mi jelképeinket is, mondta Tamás Sándor.

Kovács Zsolt
slagerradio.ro