A szöuli diákok mintegy hat százaléka küzd okostelefon-függőséggel, és a lányok körében háromszor nagyobb a függők aránya, mint a fiúknál - derült ki egy dél-koreai felmérésből.

MTI - Az 1447 szöuli általános iskolás, középiskolás és egyetemi hallgató bevonásával készült felmérés szerint a fiatalok 5,9 százaléka küzd okostelefon-függőséggel. A lányoknál 8,3 százalékos a függők aránya: ez majdnem háromszor magasabb a fiúknál mért 2,8 százaléknál. A felmérést a szöuli önkormányzat által működtetett I will Center nevű intézet készítette, amelyet az internetfüggőség problémájának kezelésére hívtak életre.

Korosztályok tekintetében a 6-8. osztályosok függenek leginkább - 8,5 százalék - a készüléküktől, őket az 1-5. osztályosok és az egyetemisták követik 5-5 százalékkal, míg a 9-12. osztályosok körében 4,7 százalékos függőségi rátát mutatott ki a felmérés. A függők kategóriájába sorolt fiatalok úgy nyilatkoztak a felmérés során, hogy hétköznapokon átlagosan 7,8 órát, a hétvégéken 9,8 órát használják naponta az okostelefonjukat, és 67,1 százalékuk javarészt a barátokkal, ismerősökkel cseveg.

A megkérdezettek 55,3 százaléka szórakozás céljából, míg 17,6 százalékuk akkor veszi elő a telefont, ha unatkozik, vagy nincs semmi különösebb tennivalója. A felmérés összefüggést talált a szorongás és a depresszió mértéke, valamint az okostelefon-függőség között. A magukat "nagyon depressziósnak" valló fiatalok 14,5 százaléka, a "picit depressziósak" 7,9 százaléka küzd függőséggel, míg a "nem depressziós" kategóriába tartozóknak csak 3 százaléka kötődött túlságosan is a telefonjához.

A magukat "rendkívül szorongónak" valló fiatalok mintegy 20,8 százaléka mutatott erős hajlamot a függőségre, amelynek aránya 13,3 százalék volt a "nagyon szorongó", 7,1 százalék a "valamelyest szorongó" és 4 százaléka a "nem szorongó" megkérdezettek körében. "Mivel a törékeny lelki alkattal bíró diákok jóval hajlamosabbak a függőségre, ezért több erőfeszítésre van szükség az érintett fiatalok jobb ellátásához, például tanácsadások és különböző kezelések biztosítása révén" - mutatott rá a központ egyik munkatársa.