A szélsőjobbos Szvoboda párt szerint semmi helye az ukrán utcákon a magyar kokárdáknak az ukrán nemzetállam gyásznapján – adta hírül a politikai szervezet hírportálja.

A Szvoboda (Szabadság) Összukrán Szövetség közleménye szerint minden valós alapot nélkülöznek azok a magyar sajtóhírek, melyek szerint az emberein magyarországi gyerekekből álló turistacsoportokat támadtak volna meg – szerintük állítólag – szombaton Ungváron.

Az ukrán parlamenti párt állítása szerint a hír valótlan és kifejezetten provokatív jellegű. Ők ugyanis a szóban forgó szombati napon, híveikkel együtt éppen Huszt közelében emlékeztek meg arról a gyászos eseményről, amikor a Kárpátaljára bevonuló magyar hadsereg 74 éve legyilkolta a frissiben kikiáltott Kárpát-Ukrajna védelmezőit. Így a Szvoboda tagjai aligha tartózkodhattak aznap Ungváron.

Mindazonáltal kijelentik, hogy ezen a gyásznapon bármilyen magyar kokárdás, zászlós kárpátaljai felvonulást provokációként, illetve az ukrán nemzettel szembeni tiszteletlen megnyilvánulásként minősítenek, ami rossz fényt vet a két ország közötti jószomszédi viszonyra.

Mint ismeretes, szombaton ukrán nacionalisták két magyarországi kiránduló csoportra is rátámadtak a kárpátaljai megyeszékhelyen – melyek zömét kiskorú gyerekek alkották – és becsmérlő szavak kíséretében letépték róluk a kokárdákat. Az iskolások, és az őket kísérő pedagógusok március 15. alkalmából tették tiszteletüket Petőfi Sándor ungvári szobránál, valamint meglátogatták a görög katolikus székesegyházat, illetve a város egyéb magyar vonatkozású emlékhelyeit.