Milyen elvek vezetik a Kairosz első emberét, Bedő Györgyöt? Hogy lehet életben tartani néhány fontos, de kasszasikert nem ígérő sorozatot?

MTI - "Bedő György életműve a mai világban missziós munka, s maradéktalanul megfelel azoknak a keresztény és nemzeti céloknak, amelyeket Isten szolgája, Mindszenty József bíboros hercegprímás is magáénak vallott.” Ezeket a szavakat Kahler Frigyes bíró, jogtörténész írta le a Kairosz Kiadó igazgatójáról négy évvel ezelőtt, amikor a Bedő György a Mindszenty Emlékérmet vehette át.

Bedő György könyvkiadó, a Kairosz Kiadó alapító tulajdonosa (b) átveszi a Magyar Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől (k) a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Parlament kupolacsarnokában 2013. március 15-én. Az államfő mellett Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az ismert könyves szakember 1959-től harminc éven át dolgozott sikeresen a hazai könyvkereskedelemben, hét évvel nyugdíjba vonulása után, 1996-ban pedig megalapította saját kiadóját, a Kairoszt. Az általa kiadott munkák elismerten értékteremtő, értékőrző művek. Bedő György március 15-én a Parlamentben a Magyar Érdemrend középkeresztjét vehette át. A híres könyvkiadó fontosnak tartja az egyházatyák írásainak kiadását, mindig ezekhez a szerzőkhöz nyúlnak vissza a katolikusság vezetői, amikor a hit nehéz helyzetbe kerül. Ezért fontos, hogy ezek a források minél több keresztény értelmiséginek kéznél legyenek.

Gondot fordított arra is, hogy a 2006. október 23-án tanúsított rendőri föllépés részletei és következményei is nyomtatásba kerüljenek. Ezért kiadta a Balsai István – akkori fideszes képviselő, ma alkotmány bíró – által vezetett vizsgálóbizottság jelentését. E kötet iskolai, egyetemi könyvtárakban való jelenlétét fölöttébb fontosnak tartja. Ma a sok nehézség mellett biztatónak, reménykeltőnek sejti, hogy egyre több fiatal fordul az értékek felé, név szerint említi a karvívó olimpiai bajnokot, Szilágyi Áront, aki – noha megbírálták – ma is büszkén vállalja magyarságát.

A Mindszenty emlékérmes, Magyar Örökség díjas, és március 15-én a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett könyvkiadóval, Bedő Györggyel Molnár Pál beszélgetett.