A jelenleg kapható és forgalmazott burgonya minősége nem éri el azt a szintet, amit szeretnénk – indokolta a szigorítást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője. 


Rögzíti a korai (új), illetve a tárolt burgonyára vonatkozó előírásokat a szaktárca, a burgonyaszabványt tartalmazó rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg. Tavaly a dinnyéről alkotott szabványt a tárca, most a burgonya került sorra, elsősorban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz érkezett panaszok miatt.

Korai burgonyának az számít, amelynek "a héja hámozás nélkül könnyen eltávolítható". Ezért ha a héja hiányos, még megfelelőnek minősül. A tárolt burgonya héjának viszont kifejlettnek és épnek kell lennie. A korai burgonyán nem lehet csíra, a tárolton pedig legfeljebb 3 milliméteres csíra megengedett.



A legkisebb újkrumpli sem eshet át a 28x28 milliméteres négyzetes rostán, a tárolt burgonyánál a 35x35 milliméteres rostán átesett szemek szabvány alattiak. A héj alatti - szürke, kék vagy fekete - foltok nem lehetnek mélyebbek 5 milliméternél, és üreg sem lehet a tárolt burgonya belsejében.  Az 5 kilogrammos tömegig elkészített csomagokban lévő burgonyák mérete közti különbség nem lehet nagyobb 30 milliméternél.

A csomagokon fel kell tüntetni a csomagoló, illetve forgalmazó nevét, címét, illetve a korai vagy tárolt megnevezést, a méretet, továbbá a származási országot, és azon belül a régiót és a helység nevét is.



Jobb minőséget szeretnének

Szabályozni fogják a krumpli minőségét, rövidesen nem kerülhet forgalomba sérült, csírázó, foltos vagy éppen rothadt gumó. Azt is fel kell tüntetni a zsákon, hogy honnan származik a krumpli, ki és hol csomagolta – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A jelenleg kapható és forgalmazott burgonya minősége nem éri el azt a szintet, amit szeretnénk – indokolta a szigorítást Ecsedi István, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője. Mint ahogy megfogalmazta: most látták elérkezettnek az időt, hogy a hazai ellenőrzésbe is bevezessék a nemzetközi szabványt. A „háziasszonyok nyelvén” ez azt jelenti, hogy a burgonya akkor felel meg majd a követelményeknek, ha kétszer szabályosan körbehámozva egy teljesen egészséges gumót kapunk – magyarázta. Gyakorlatilag ezt tartalmazza a minimumszabvány, amit szeretnénk, ha betartanának a forgalmazók – tette hozzá. Nemcsak a magyar termelőket szeretné védeni a készülő szabályozás, hanem a piac tisztulását is szeretnék elérni, illetve azt, hogy a vásárlók csak jó minőségű és megbízható árut vásárolhassanak.

A csomagoláson fel kell tüntetni a krumpli fajtáját, származási helyét, a forgalmazó nevét és címét, és a feliratnak nem szabad leesnie – hangsúlyozta az osztályvezető. Jelenleg az új szabályozás közigazgatási egyeztetése zajlik, legkésőbb három hónap múlva vezetik be – közölte Ecsedi István, hozzáfűzve: addig van idejük felkészülniük a forgalmazóknak. Az áruházak egyébként már most is szigorú követelményeket támasztanak a beszállítókkal szemben – jegyezte meg.