Újra tárgyalóasztalhoz ül a bankokkal a Nemzetgazdasági Minisztérium, a bankszektor komoly engedményeket kaphat a különadóból, ha növeli a hitelezési aktivitását - nyilatkozta Pleschinger Gyula államtitkár. A bankok a 2012. évi hitelezési aktivitásuk alapján most is igénybe vehetnek kedvezményeket (mégpedig az adóalapból), de ezek összege minimálisnak tekinthető. 

Újra leül tárgyalni a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a bankokkal és hitelezésük bővítéséért komoly kedvezményeket ajánlanak majd nekik - írja a hétfői Magyar Nemzet Pleschinger Gyula adó- és pénzügyekért felelős államtitkárra hivatkozva. Az államtitkár jelezte: a bankrendszerrel olyan egyezségre törekednek, hogy a pénzintézeteket ösztönözzék hitelezési aktivitásuk növelésére.

A bankok növekvő szerepvállalása esetén az őket sújtó különadóból adó-visszatérítést kapnának vagy adóleírást hajthatnának végre. A tavasz végéig létrejöhet a megállapodás, egy jóval "agresszívebb" kedvezményrendszert kívánunk nekik ajánlani - ismertette Pleschinger Gyula a Kossuth Rádió G7 című hétvégi műsorában a lap tudósítása szerint.

Mekkora kedvezményeket kaptak eddig?

A bankadó az elmúlt években számos változáson ment keresztül. Ezek közül van olyan, amely bizonyos feltételek mellett a tavaly befizetett bankadójuk alapját csökkenti, így a teljes 2012-es évre elszámolt bankadót is csökkentheti. Bár pontos adatok még nincsenek arról, az így igénybe vehető kedvezményeket melyik bank (vagy akár a teljes szektor) mennyire tudja érvényesíteni, feltételezhető, hogy egy-két milliárd forintnál nem nagyobb ez az összeg. A devizahiteles csomagokhoz korábban igénybe vett kedvezményeken túl három ilyen van: kkv-hitelezéssel, jelzáloghitelezéssel kapcsolatos és EU-s pályázatokhoz kapcsolódó.

A fentiek közül a kkv-hitelállományra vonatkozó szektoradat érhető már el a kritériumban szereplő időpontra (tavaly szeptember vége) vonatkozóan, igaz, nem árfolyamszűrten. Ez a PSZÁF-adat mutatja, hogy a részvénytársasági hitelintézetek kkv-hitelállománya a 2011. szeptember végi 3593 milliárd forintról 2012 szeptember végére 3453 milliárd forintra csökkent. Utóbbi az egy évvel korábbi adat 96%-a, ami a 95%-os (fent részletezett) küszöbérték felett van 40 milliárd forinttal, így valószínűsíthető, hogy vannak bankok, amelyek ehhez kapcsolódóan tudnak némi különadóalap-csökkentést igénybe venni. Maga a különadó-csökkenés, ami így igénybe vehető, 50 milliárd forintos adóalapig 0,15%, efölött pedig 0,53%-a az adóalap csökkenésének, vagyis minimálisnak tekinthető. Csakúgy, mint az uniós pályázatokhoz és jelzáloghitelezéshez igénybe vehető kedvezmény, amelyekkel kapcsolatban azonban (még vagy egyáltalán) nem érhetők el banki adatok.

2012-es változások

1. A bankok és a kormány között 2011. december 15-én született megállapodás eredményeként a bankok levonhatják a bankadó összegéből bizonyos - végtörlesztési, illetve a 90 napon túl késedelmes deviza jelzáloghitelek forintosításához köthető - veszteségeik 30%-át. A végtörlesztés a bankok 2011-ben befizetett bankadójának összegét közel 100 milliárd forinttal csökkentette. (A bankokat a PSZÁF márciusi adatai szerint 370,2 milliárd forintos végtörlesztési veszteség érte, de nem mindenki tudta "lenullázni" a bankadóját, így a teljes arány kisebb 30%-nál). A késedelmes hitelek forintosítása a bankok 2012-es bankadóját az MNB adatai alapján 14 milliárd forinttal csökkenthette, hiszen több mint 55 milliárd forintnyi hitelt forintosítottak (és engedtek el 25%-ban) a bankok.

A költségvetés pénzforgalmi szemléletében más a kép (a levonások idén érintik negatívan a költségvetést): Banai Péter Benő, az NGM helyettes államtitkára tegnap azt felelte, hogy eddig 101 milliárd forintot írtak le a bankok a pénzügyi szervezetek különadójából, így 2012-ben mintegy 80 milliárd forint bevétellel számol a kormány. 2013-ban mintegy 144 milliárd forint a pénzügyi szervezetek különadójából tervezett bevétel, ami azért tér el a korábbitól, mert a biztosítók új adója kiváltja a rájuk eső "bankadót"

2. A különadó alapját csökkenti a 2012. szeptember 30-án fennálló (2011. szeptember 30-ai árfolyamon meghatározott) kkv-hitelállományának a 2011. szeptember 30-án fennálló ugyanilyen hitelállománya 95 százalékát meghaladó része. Az erre vonatkozó statisztikák egyelőre nem ismertek, de ennek adócsökkentő hatása mérsékelt lehet.

3. A különadó alapját csökkenti az uniós pályázatokhoz az önerő kiegészítése céljából, illetve előfinanszírozásukhoz nyújtott, 2012. december 31-én fennálló (2011. december 31-ei árfolyamon meghatározott) hitelállományának a 2011. december 31-én fennálló ugyanilyen hitelállományát meghaladó része.

4. A fogyasztóval kötött, Magyarország területén lévő lakóingatlanon alapított zálogjog fedezete mellett (egészben vagy részben) az adóévben folyósított kölcsön vagy lízingszerződés alapján 2013. február 28-án kimutatott - 2012. február 28-ai árfolyamon meghatározott - állománynak a 2012. február 28-án fennálló ugyanilyen hitelrészek állományát meghaladó része.

A bankok a 2012-es különadóalap-csökkentéseket a 2012-re vonatkozó különadó-bevallás módosítása révén, legkorábban 2013. március 1-jétől jogosultak érvényesíteni. A különadó alapjának megállapításánál mindezt legfeljebb olyan mértékig vehetik figyelembe, hogy az általa fizetendő különadó ezt követően is elérje az eredetileg fizetendő különadó 70 százalékát.