Több évig tartó ásatások során egyedülálló helyet találtak meg a régészek Szudánban. 

Az MTI információi szerint mintegy 35 kis piramist és más sírokat tártak fel francia régészek az észak-szudáni, szedeingai nekropoliszban, vagyis halotti városban folyó ásatások során.

A 2009 és 2012 között felfedezett ókori építmények mintegy kétezer évesek, és a Kusita Királyság idejéből származnak, amely Egyiptommal, majd a Római Birodalommal volt határos.

A Kusita Királyság Núbia területén, vagyis a mai Szudán északi részén virágzott az időszámításunk előtti 9. század és a 4. század között. Halotti építészetére az egyiptomi piramisépítés volt nagy hatással, Szedeingában évszázadokon keresztül folyt piramisépítés.

Túlzsúfolt nekropolisz

A régészeket meglepte, hogy egy viszonylag kicsiny térségben milyen nagyszámú piramist építettek: 13 építményre egy ötszáz négyzetméteres helyen bukkantak rá. - Óriási a piramissűrűség a térségben. Több száz éven át folyt ilyen építkezés, egyre többet és többet húztak fel.
A temetkezési hely szinte minden négyzetméterét kihasználták. Az építkezések mindaddig folytatódtak, amíg volt szabad hely a nekropoliszban, majd eljutottak egy olyan pontra, mikor már a régebbi sírokat kellett újra felhasználni - magyarázta Vincent Francigny, a szedeingai francia régészeti misszió vezetője a LiveScience tudományos hírportálnak.