A tanintézmények kétnyelvű elnevezéséről, és a kétnyelvű tábláknak kihelyezéséről nyújtott be tanácsi határozattervezetet az RMDSZ frakció Marosvásárhelyen. Annak ellenére ugyanis, hogy 2001 óta erről törvény rendelkezik, a városban még mindig nem történt előrelépés a kétnyelvűségben.

2011-ben tanácsi határozat született Marosvásárhelyen arról, hogy kétnyelvű táblákat helyeznek ki a tanintézmények homlokzatára, ezt azonban máig sem ültették gyakorlatba.

Az RMDSZ frakció most a Tanügyminisztérium rendeletét használná ki, amely egységesíti a tanintézmények elnevezését.

- Ennek megfelelően a 2012-es, 2013-as tanévtől kezdődően az új egységesített elnevezések kellene szerepeljenek a tanintézmények homlokzatán, és ezt kihasználva, hogy amúgy is a táblákat ki kell cserélni, le kell cserélni, nyújtottuk be újra ezt a tanácsi határozatunkat, ezúttal mellékeltük a hivatalos fordítását is – nyilatkozta Peti András, önkormányzati képviselő.

Peti András szerint Marosvásárhely egyre inkább teret veszít a környező nagyvárosokkal szemben. Szeben 2007-ben Európa kulturális fővárosa volt, 2015-ben Kolozsvár Európa Ifjúsági fővárosa lesz, Marosvásárhely pedig az egyik legnagyobb fesztivált, a Félszigetfesztivált is elveszítette. Az önkormányzati képviselő szerint ezért ideje stopot mondani a kisebbségi jogok sértésének.