Nemzetközi vizsgálatot követeltek szombaton a palesztin vezetők amiatt, hogy egy izraeli börtönben aznap meghalt egy palesztin férfi.

MTI - Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök közölte, hogy sokkolta Arafat Dzsarada halálhíre. Fajjád követelte az izraeli hatóságoktól, hogy közöljék a "mártírhalálhoz" vezető valódi okokat. A Hebron melletti faluból való 30 éves palesztin férfit a minap vették őrizetbe azzal a gyanúval, hogy részt vett egy ciszjordániai kődobálásban, amelyben megsérült egy zsidó.

A palesztin hatóságok úgy tudják, hogy a férfi kihallgatás után halt meg. Issza Karakea palesztin büntetés-végrehajtási miniszter nem zárta ki, hogy megkínozták, s ezért nemzetközi vizsgálatot követelt. Az izraeli börtönhatóságok szóvivője viszont azt mondta, hogy a 30 éves férfi szívrohamban halt meg az észak-izraeli Megiddo börtönben, és sikertelenül próbálták újraéleszteni.

Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bet tájékoztatása szerint Dzsarada az ebédet követő pihenő idején lett rosszul. Csütörtökön kezdődött a kihallgatása, és miután az orvosok többször megvizsgálták, és nem találtak egészségi problémákat, folytatták az eljárást.

A Sin Bet szerint a rabnak azonban már a letartóztatás előtt hátfájásai voltak, és a lábán, illetve gyomortájékon megsebesítette egy gumilövedék és egy könnygázas kanna. Az izraeli börtönökben mintegy 4700 palesztint tartanak fogva.

Az elmúlt hetekben négy palesztin fogoly éhségsztrájkja miatt kiéleződött a feszültség Jeruzsálem és a palesztin hatóságok között. A palesztin területeken tömeges rokonszenvtüntetéseket tartottak, és a tiltakozók izraeli rendőrökkel csaptak össze.