Több száz ellenzéki tüntetett szombaton Caracasban hiteles tájékoztatást követelve Hugo Chávez államfő egészségi állapotáról.

MTI - Az ellenzéki vezetők bírálták a kormányt a Chávez betegségét és gyógykezelését övező titoktartást miatt, mondván, a venezuelaiak azt akarják, hogy a kabinet nyíltabban kezelje az ügyet.

"Azért jöttünk ide, hogy elmondjuk: a nép igazságot követel" - hangoztatta az egybegyűltek előtt Antonio Ledezma caracasi polgármester. A hatóságok legutóbb pénteken adtak szokásukhoz híven szűkszavú tájékoztatót a daganatos betegségben szenvedő államfő egészségi állapotáról.

Ernesto Villegas venezuelai tájékoztatási miniszter közölte, hogy a műtét utáni szövődmények miatt Hugo Chávez továbbra is légzési elégtelenséggel küzd, aminek "kedvezőtlen a lefolyása". Hugo Chávezt tavaly december 11-én újra - másfél év alatt immár negyedszer - műtötték meg Kubában.

Hétfőn, több mint két hónapos távollét után, váratlanul hazatért Venezuelába, hogy egy caracasi katonai kórházban folytatódjék a gyógykezelése. Nicolas Maduro alelnök szerint Chávez pénteken több mint ötórás kormányülést tartott a kórházban.

Az 58 éves baloldali vezető, aki jelenleg a torkába vezetett, légzését segítő cső miatt nem tud beszélni, "írásban és más eszközök segítségével" kommunikált minisztereivel - mondta el Maduro. A szombati tüntetésen a résztvevők elítélték a kormányt, amiért két hete drasztikusan leértékelte az ország valutáját az amerikai dollárral szemben.

A dollár fix átváltási árfolyama a korábbi 4,3 bolívarról 6,3 bolívarra változott. A szakértők által régóta várt lépés nagyarányú áremelkedést okozhat a súlyosan importfüggő dél-amerikai országban.