A mulatós zene nagyágyúinak hatalmas rajongótáboruk van, életükről azonban keveset tudunk. Ma Házibuli Attilát mutatjuk be, aki a mulatós biznisz megkerülhetetlen alakja.

Tilinger Attila talán ma is tojáshabot verne, krémet keverne, tésztát dagasztana, ha nem nyeri meg a méltán elfeledett Budapest Televízió táncdalfesztiválját. A népszerű énekes ugyanis végzettsége szerint cukrász, de a zene mindig jobban érdekelte, mint a mákos bejgli receptje.

Már a nagyatádi zenetagozatos iskola kórusából kiragyogott, szólistaként több versenyen is aranyérmet szerzett. Pár évig – amíg „rendes” szakmát szerzett – pihentette hangszálait, majd a kábeltévé tehetségkutatójának nyereményeként lehetőséget kapott egy hatvanperces műsor elkészítésére. Ez annyira jól sikerült, hogy a vezetőség azonnal leszerződtette egy kéthetente jelentkező produkcióra.

Itt tanulta meg a műfaj alapjait, szerzett rutint a kamerák előtt, és lett belőle Házibuli Attila.

– Bár sokan a gagyival azonosítják, a mulatós műfajt is lehet igényesen csinálni – foglalta össze ars poeticáját az énekes, aki fokozatosan lépdelt felfelé a műfaj képzeletbeli ranglétráján.

– Tíz éve én sem énekeltem ilyen jól, mint ma, de jó időben voltam jó helyen, ennek hála kiadhattam egy lemezt. Bevallom, nem sikerült túl jól, kemény 184 darab fogyott el belőle. Szerencsére időben beláttam, hogy fejlődni, gyakorolni kell, és mára felépítettem egy olyan várat, ami, azt hiszem, megrendíthetetlen – magyarázta Attila, aki fokozatosan növekvő népszerűségének köszönhetően nagyobb tévétársaságokhoz került, és saját műsorában már producerként is alakítja a mulatós műfaj arculatát.

– Rengeteg a határtalan önbizalommal rendelkező önjelölt sztár, akinek semmiféle tehetsége nincs. Küldözgetik a rosszabbnál rosszabb CD-iket, de az ilyen énekeseket nem engedem színpadra. Nekik valók a nagy kereskedelmi csatornák tehetségkutatói, ezek selejtezőiben jókat lehet röhögni rajtuk. Azokat a mulatós előadókat, akik nálam szerepelnek Máriótól Bódi Gusztiékig, mindennek lehet nevezni, csak gagyinak nem.

Attila, aki műsoraiban a meghívott vendégek mellett gyakran maga is mikrofont ragad, óriási rajongótábort szerzett, de rengeteg, ma már ismert mulatós sztárnak is bemutatkozási lehetőséget adott. Műsora mostanában a Prizma és Muzsika Tv-n fut, hetente háromszázezer néző követi figyelemmel. Sikerének biztos fokmérője, hogy már elszánt ellenlábasai is vannak.

Az egyik konkurens mulatós ­gu­runak például annyira piszkálja a csőrét a Házibuli sikere, hogy a fellépőket igyekszik meggyőzni, ne ­men­jenek el szerepelni a műsorba.

– Nem foglalkozom az ilyenekkel, nekem az a lényeg, hogy mi haladunk előre. A nézettség engem igazol – mondta Attila, aki a közeljövőben könyvben szeretné kitálalni az elmúlt tizenegy év kulisszatitkait.