Körlevélben fordult az ausztriai magyarsághoz az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége hétfőn, a közte és más szervezetek között kialakult ellentétek megszüntetését szorgalmazva. 

"Csakis szerves közösségként lehet életképes az ausztriai magyarság, akkor, ha olyan közösségként tartják számon, amelyben az összetartó erő képessé tesz közös gondolkodásra, cselekvésre" - fogalmaztak a levélben.

A szövetség az egyesületek közötti "személyes ellentétek" áthidalását, a "meghasonlottság" felszámolását szorgalmazta. Szükséges, hogy egyik egyesület se vitassa el a másiktól "a magyarságért végzett munka jogosultságát" - fogalmaztak.

A felhívás előzménye, hogy tavaly az Europa Club nevű bécsi magyar egyesület ausztriai magyar gyülekezetekkel együtt kivált a központi szövetségből, és más szervezetekkel közösen létrehozta az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztalát.

Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége azon a véleményen van, hogy szükség van egy kötetlen fórumra, ahol az egyesületek véleményt tudnak cserélni egymással - mondta el Deák Ernő, a szövetség elnöke.

Egyúttal hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy kifelé - az osztrák kormányszervek és Magyarország felé - egységesen lépjenek fel az ausztriai egyesületek. Fontosnak tartják azt is, hogy az elsőként említett kötetlen fórumot egyik szervezet se "sajátítsa ki" a maga számára.

Deák Ernő hozzátette: noha egyrészről a központi szövetség elnökeként minél szélesebb tagságnak örülne, nyilvánvalónak tartja, hogy egy demokratikus közösségben nem kell minden egyesületnek a központi szövetség tagjának lennie. Elmondta, a maga részéről jó megoldásnak tartaná, ha az egyesületek felváltva vállalnák az egyeztető fórum összehívását.

A levelet elektronikus formában eljuttatták valamennyi ausztriai magyar egyesülethez, valamint magánszemélyekhez is - közölte Deák Ernő.