Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar Mozart-operaprodukcióinak sorában ezúttal a Figaro házassága veszi birtokba három estén át a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet. 

Február 13-án, 15-én és 17-én a Budapesti Fesztiválzenekar estjein szólal meg a Figaro házassága a Művészetek Palotájában. A Così fan tutte, a Don Giovanni és egy korábbi, 2009-es Figaro házassága nyomában megszülető előadás jellegéről, valamint saját opera-karmesteri és rendezői szerepfelfogásáról Fischer Iván így nyilatkozott:

 „Ami előttem lebeg, az egy teljesen megrendezett operaelőadás, de minimális eszközökkel, így két célt érek el: egyrészt előadható koncertteremben, másrészt a rendezés nem öncélú, nem vonja el a figyelmet teljesen a zenéről. Legyen modern színház, modern zenei megvalósítás, de mindenekelőtt muzikális színház, színpadias muzsikálás.”

E cél elérésében hírneves énekes színészek működnek közre. Így a Grófnét a nagyszerű svéd szoprán, Miah Persson énekli, aki nem először lép színpadra Fischer Ivánnal és együttesével. Az ezúttal Figarót éneklő német basszbariton, Hanno Müller-Brachmann 2011-ben a Parsifal Amfortasaként már bemutatkozott a Müpa közönsége előtt, míg Figaro mit sem gyanító szüleit, Bartolo és Marcellina szerepeit az operavilág két nagytapasztalatú kiválósága, Robert Lloyd és Ann Murray alakítja majd. A veterán angol basszista, megannyi legendás Borisz Godunov- és Don Carlos-előadás fenséges alakja, ráadásul 2009-ben már játszotta a Müpa pódiumán Bartolo doktort Fischer Iván rendezői-karmesteri irányításával.