Folyamatban lévő ügy esetében meg kell szüntetni a Btk. szerinti eljárást, ha cselekmény már csak szabálysértésnek számít. 

Általános szabályként július elsejével lép hatályba az új Büntető törvénykönyv, néhány változás azonban már februártól érvényes, többségük pedig enyhítést jelent – mondta az M1 Ma reggel című műsorában Futó Barnabás ügyvéd.

Kikerül a Btk.-ből, és ezentúl szabálysértésként kell elbírálni a hamis adatszolgáltatás vétségét, illetve a rossz minőségű, lejárt termék forgalomba hozatalát, a másodosztályú termék elsőosztályúként való feltüntetését. Utóbbiak az ügyvéd szavai szerint eddig igen keményen voltak büntetve. Szabálysértés lesz a jövőben a hitelezési csalás is, ami akkor valósul meg, ha valaki hamis adatokat szolgáltatva növeli a hitelképességét, hogy a megengedettnél nagyobb kölcsönhöz jusson.

A korábbinál súlyosabb büntetésre számíthatnak ugyanakkor azok, akik személyi igazolványt, személyes iratokat, bankkártyát tulajdonítanak el, ez mostantól a lopás minősített esetének számít.

Futó Barnabás a változások kapcsán felhívta a figyelmet, hogy ha az elkövetéskor és elbíráláskor hatályos jogszabályok eltérnek egymástól, alapelvként mindig a kedvezőbbet kell alkalmazni a terhelttel, elkövetővel szemben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy folyamatban lévő ügy esetében meg kell szüntetni a Btk. szerinti eljárást, és az ügyet át kell tenni a szabálysértési hatósághoz. Miután azonban a szabálysértések hat hónap alatt elévülnek, szerinte „jó esély van arra”, hogy a szabálysértési eljárást megszüntetik az elkövetővel szemben.