Odafigyeléssel hatásosan lehet küzdeni az étel-intolerancia tünetei ellen. Jó hír, hogy a betegség megléte már egy csepp vérből kimutatható - hangzott el a Kossuth Rádióban. 

Puffadással, hasmenéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal százezrek küszködnek Magyarországon is. A kutatásokban egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia-vizsgálatok. Ha ilyenfajta betegség okozza a tüneteket, akkor a pácienseken gyógyszr nélkül, megfelelő táplálkozással is segíteni lehet – állítják gasztroenterológiai szakemberek.

A Napközben című műsorban elhangzott, az ételérzékenység egyik kiváltója a kóros anyagok, vegyszerek megléte az élelmiszerekben, a másik pedig, ha adott ember szervezetében bizonyos enzimhiány van. Utóbbi okozhat például a laktóz (tejcukor) vagy a fruktóz (gyümölcscukor) iránti intoleranciát.

Egy magyarországi felmérés alapján az ételintolerancia által érintett betegek csaknem fele rendszertelenül jelentkező emésztőszervi panaszoktól szenved, vagyis egyáltalán nem mindegy, milyen táplálékot veszünk magunkhoz – mondta a Kossuth Rádiónak Novák János főorvos, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság tagja.

Az egyetemi tanár szerint az étkezéssel összefüggő hasi panaszok gyakran a bélrendszeren kívül is gondot okoznak, például migrénhez, bőrbetegségekhez vezethetnek. Fontos, hogy az orvos nyomon kövesse ezeknek a betegeknek a tüneteit és tanácsokkal lássa el őket arra nézve, mivel helyettesíthetik a problémákat kiváltó ételt, illetve hogy milyen legyen az életvitelük. Ha a páciensek betartják, amit a szakember mond, akkor tartósan javul az állapotuk – tette hozzá Novák János.

A tünetek alapján előfordulhat, hogy bár valaki ételintoleranciától szenved, ételallergiára gyanakszik. Nagy különbség azonban a panaszokat tekintve, hogy allergia esetén a problémák szinte azonnal jelentkeznek. Ennél sokkal alattomosabb az ételintolerancia, mert a panaszok csak órákkal vagy napokkal később alakulnak ki – a tünetek erőssége az adott ennivalóból fogyasztott mennyiségtől függ. Az ételallergia az immunrendszer problémája, az ételintolerancia pedig az emésztőrendszer működésére vezethető vissza. Jó hír a betegeknek, hogy az ételintolerancia a közelmúlt technikai fejlődésének köszönhetően ma már egy csepp vérből megállapítható több mint kétszáz élelmiszerre – hangzott el a Napközben című műsorban.