Köznevelésért felelős államtitkárként folytatja munkáját Hoffmann Rózsa, a felsőoktatásért Klinghammer István felel majd államtitkárként. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában történő személyi változásokról pénteken ad tájékoztatást Balog Zoltán miniszter. 

Az oktatási államtitkárság kedden közölte: Hoffmann Rózsa a posztján maradva a jövőben elsősorban a köznevelési rendszer kérdéseivel foglalkozik. A felsőoktatás átszervezését - Hoffmann Rózsa javaslatára - az új felsőoktatásért felelős államtitkár, Klinghammer István kinevezésével oldja meg az emberi erőforrások minisztere - olvasható a közleményben. Klinghammer István korábban az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora volt.

A minisztériumi közleményben kiemelték: az oktatási rendszerek átalakítása rendkívül sok feladatot rótt és ró az oktatási államtitkárságra. Kitértek arra is, hogy a felsőoktatás minőségi megújításának fontos dokumentumai elkészültek.

"A látható és várt eredmények eléréséhez azonban mindenekelőtt az általános és középiskolák sikerén keresztül vezet az út" - írták, hozzátéve, a gyerekekre való nagyobb odafigyelés, a pedagógusok helyzetének javítása és megszilárdítása, az új tartalmi szabályozás, a pedagógus életpálya, a minősítési rendszer, a tanfelügyelet minél jobb előkészítése olyan nagy horderejű és mennyiségű feladat, amelynek irányítása egész embert kíván. A tárcával összefüggő valamennyi személyi változásról Balog Zoltán miniszter pénteken Lovasberényben tart sajtótájékoztatót - tudatta a minisztérium.

Sajtóértesülések szerint a tárca vezetője menesztené L. Simon Lászlót a kulturális államtitkári posztról. A Népszabadság internetes oldala hétfőn írt arról, hogy a "felmentés határán áll" a kulturális államtitkár. Balog Zoltán miniszter nem hivatalosan már jelezte neki, megrendült benne a bizalma - közölte a nol.hu kormányzati forrásra hivatkozva.

Az index.hu információja szerint L. Simon László helyét Halász János eddigi parlamenti államtitkár foglalhatja el. Az Origo szerint a menesztés indoka, hogy L. Simon László "nem állt ki harcosan a kormány Magyar Művészeti Akadémiát (MMA) és vezetőjét, Fekete Györgyöt helyzetbe hozó kultúrpolitikája mellett, sőt, több alkalommal is bírálta azt". L. Simon Lászlót az MTI kedden délután nem tudta elérni.

Az Origo arról is írt, hogy információi szerint Kovács Zoltán korábbi kommunikációs államtitkárra, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős jelenlegi államtitkárára bízná a felzárkózási ügyek felügyeletét Balog Zoltán. A hírportál úgy tudja, hogy Balog Zoltánnak a minisztérium irányítása mellett már nem jut elég ideje, illetve figyelme a területre. Az Origo értesülése szerint Kovács Zoltán el is fogadta a felkérést.  Az MTI kereste Kovács Zoltánt kedden délután, de nem érte el.

Kulturális államtitkárságról bővebben

Nagy átalakítást hajt végre Balog Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumában. A tárca szakállamtitkárságai közül kettőben, és a parlamenti államtitkárságon lesz a vezető személyét érintő változás. A nagy vesztes L. Simon László, az eddigi kultúráért felelős államtitkár lesz, leváltása után helyét Halász János, eddigi parlamenti államtitkár foglalhatja el. Változás lesz az oktatás területén is: kettévágják Hoffmann Rózsa feladatköreit. Állítólag maga Hoffmann kérte, hogy így legyen.

Komoly felfordulás lesz a közeli hetekben az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Balog Zoltán a legtöbb közigazgatási szakágat összefogó tárcánál több államtitkár szerepkörén változtat. nÚgy tudják, Orbán Viktor miniszterelnök már hivatalba lépése idején kérte Balogtól, hogy változtasson a tárca parlamenti képviseletén. A Halász János parlamenti államtitkár személyére vonatkozó kérés a nagy átrendezés keretében a közeljövőben valósulhat meg.

Az Index információi szerint Halász a parlamenti államtitkárság éléről átkerül majd a kultúráért felelős államtitkárságra, ahol L. Simon László helyét veheti át. L. Simon László menesztésének hírét az államtitkár sajtóosztályán - a szokásos fordulattal - sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarták. Információk szerint az államtitkár is csak hétfőn tudta meg Balog Zoltán miniszter döntését.

Már a hétvégén feltűnő volt ugyanakkor, hogy a múzeumi negyed sajtótájékoztatóján nem az államtitkár, hanem a miniszter jelentette be a terveket. Miközben a projekt előzményeit mindig a kulturális államtitkár, így legutóbb Szőcs Géza, L. Simon elődje prezentálta. A sajtóosztályon hangsúlyozták, hogy az államtitkár nem mondja le a következő napokra bejelentett programjait.

L. Simon leváltása mögött a Magyar Művészeti Akadémiával való konfliktusa állhat, írta kedden a Népszabadság. A kormány a Fekete György vezette művészeti szervezetet olyan jogokkal és annyi pénzzel látta el, hogy kulturális tárca csak árnyék lehet mögötte. Úgy tudják, hogy L. Simon igyekezett visszaszerezni a tárcájától elvándorló jogokat, és olyan döntéseket is hozott, amelyek enyhítették a kormányzatilag élezett kultúrharcot. Így például pénzt juttatott a független színházaknak. Ugyanakkor karrierpolitikusként megszavazott minden, saját tárcáját is érintő törvényt is, például a KÖH feloszlatását, az MMA alkotmányba foglalását.

L. Simon Lászlót alig nyolc hónapja nevezték ki posztjára. Úgy tudják, hogy a parlamenti államtitkári posztra Balog első körben Gulyás Gergely képviselőt kérte fel parlamenti államtitkárnak, ő azonban nem vállalta a posztot.

Oktatás

Változás lesz az oktatási reform végrehajtását levezénylő oktatási szakterület irányításában is. Az Origo értesülései szerint a döntés értelmében a jövőben külön felsőoktatási és külön köznevelési államtitkára is lesz a minisztériumnak. Az emberierőforrás-miniszter így a nagy ellenállást kiváltó, és Hoffmann Rózsa renoméját leginkább rontó területet tervezi elvenni az államtitkártól. Hoffmann Rózsa eddig az oktatás teljes vertikumát irányította, de hamarosan csak az érettségiig tartozik alá az oktatáspolitika. Továbbra is Hoffmann Rózsa felügyelné a köznevelési területet, a felsőoktatási szakterület irányítására viszont Klinghammer Istvánt, az ELTE egykori rektorát kérik fel – tudta meg a Népszabadság.

Hoffmann kedden tartott volna sajtóbeszélgetést. Ez az esemény azonban elmaradt, helyette egy sajtóközleményt osztottak ki az újságíróknak. Eszerint Hoffmann Rózsa maga kérte a két terület szétválasztását, és az ő kérésére kerestek államtitkárt a felsőoktatés területére. Hoffmann - aki maga nem jelent meg az eseményen - a szöveg szerint várja a jó együttműködést Klinghammer Istvánnal.

Őt 2000-ben az ELTE rektorává választották, tisztségét 2006-ig töltötte be. 2005-ben megválasztották a Magyar Rektori Konferencia elnökének. Hétfőn a diáktüntetésekkel kapcsolatban az MTV Híradójának azt nyilatkozta, hogy „mindig vannak olyan forrófejűek, akik úgy érzik, ez egy jó hecc. Nem bántó szándékkal, de megjegyezhetném, hogy talán kicsit éretlenek is ahhoz, hogy értelmiségi pályára készüljenek, és egyetemre járjanak”. Az új parlamenti államtitkárral és a közigazgatási államtitkárral együtt a felsőoktatás leválasztása után már tíz államtitkári rangú beosztottja lesz az emberierőforrás-miniszternek.