Hétfőn kettősfronti hatásra számíthatunk, marad tehát a megterhelő változékonyság, ami kedvez a járványoknak. Folytatódik a szeles időszak. 

Hétfőn nyugat felől újabb frontok érkeznek, az ország nagy részén mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyeknek jelentkezhetnek humánmeteorológiai panaszai. Sokaknál egész napos fejfájást, álmosságérzetet, ugyanakkor álmatlanságot idézhetnek elő a légkörben zajló változások, ezen kívül a keringési rendszer rendellenességeivel élők és a szívbetegek számára is megterhelő az időszak - figyelmeztet a Meteoklinika orvosmeteorológiai portál.

A keleten élők eleinte még a vasárnapi hidegfront utóhatásaként kipihenten ébredhetnek, de napközben ott is egyre többeknél léphet fel figyelmetlenség és koncentrálásbeli zavarok. A szél már napok óta sokfelé élénk, időnként meg is erősödik, ez pedig az idegekre van rossz hatással: az érzékenyek egész nap feszültek, ingerlékenyek, a gyerekek nyűgösebbek, és olykor agresszívek is lehetnek. Készítsünk nekik almahéjteát, kellemes íze mellett megnyugtathatjuk vele az idegeket, valamint este csepegtessünk levendulaolajat a párnára, ágyneműre, ez segít a relaxálásban és hatására könnyebben álomba is szenderülhetünk.

Szervezetünk hamarabb kimerül és legyengül a rendkívül gyors és intenzív frontátvonulások következtében, így fogékonyabbá válik a járványokkal szemben. Fontos, hogy erősítsük az immunrendszerünket, az influenza egyre többfelé felüti a fejét. A sok vitamin és a kímélő ételek mellett igyunk sok folyadékot, akár ásványvíz, akár meleg levesek, teák formájában, és gyakran, alaposan mossunk kezet. A nyirkos, párás időben a vírusok könnyebben szaporodnak, terjednek.

Jó hír, hogy a mozgalmas időjárás hatására kitisztult a levegő hazánk felett, a szmoghelyzetben jelentős romlás hétfőn sem várható.

A közlekedést elsősorban északon nehezítheti vegyes halmazállapotú csapadék: nedves, csúszós lehet az útburkolat, néhol ónos esőre is készülni kell! Az élénk oldalszelet eleinte a Dunántúlon, délután pedig keleten kísérhetik erős lökések, így egyes járművek menetstabilitása csökkenhet. A koncentrálási problémák és a türelmetlenség hatására növekszik a balesetveszély, így ha feszültnek vagy tompának érezzük magunkat, mindenképpen tartsunk egy rövid pihenőt! A reflexek is tompák lehetnek.