Az elmúlt 130 év legnagyobb leépítését nem lehet botrány nélkül megúszni, nincs viszont egyetlen munkaügyi perük, és sztrájk sem volt – mondta a Népszabadságnak adott interjúban a Magyar Állami Operaház új főigazgatója. Ókovács Szilveszter szerint 150-200 új státusz nyílik meg az intézményben, nemsokára Mesterművész-díjat adnának át Tokody Ilonának, és ősszel indul a Gördülő Opera című programjuk. Beszélt arról is, hogy rendezni szeretné felkérni Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház távozó igazgatóját. 

Gyakorlatilag befejezték a leépítést az Operaházban, és 2013 már a bővülésé lesz, egyebek mellett azért, mert újranyitják az Erkel Színházat – mondta Ókovács Szilveszter. Arra a kérdésre, hogy mi értelme volt 144 álláshelyet megszüntetni, ha 150-200 újjal gyarapodnának, a főigazgató azt válaszolta: akik maradtak, sokkal többet dolgoznak, nőtt a fegyelem és a színvonal. Másrészt mások az elbocsátás és felvétel belső arányai: több muzsikust vesznek fel, mint küldtek el, és kevesebb adminisztrációs státuszt létesítenek, mint szüntetnek meg.

Az Operában a legjobbaknak kell dolgozniuk, ezért több szűrőn át válogatják majd a jelentkezőket – ígérte.

Tokody Ilonával kapcsolatos konfliktusáról azt mondta: nem hasonlította a szopránénekest meztelen futballhuligánhoz, amikor felszólalt egy társulati ülésen. Ehelyett a főigazgató úgy fogalmazott: ami történt, arra emlékeztette, mint mikor a játék ünnepét megzavarja a pályára berohanó meztelen férfi. Hozzátette, hogy ma már másképpen fogalmazna, „de az ok-okozati logika és az igazság nem odaát van”.

Tokody Ilona személyiségi jogi pert indított az ügyben. Ókovács Szilveszter ezzel kapcsolatban mondta, hogy a tanulságokat levonta, de ötmillió forint megfizetéséről szó sem lehet. „Ugyanakkor április 27-én arra készülök, ha nem is a főigazgató-aspiráns Tokody Ilonának, de a nagyszerű pályát befutott szopránénekesnek átnyújtsam a Nemzet Színésze cím mintájára 2002-ben létrehozott Mesterművész-díjat” – jegyezte meg az interjúban.

Az Operaház főigazgatója beszélt arról is, hogy ősszel indul Gördülő Opera című programjuk: egy régi tradíció alapján körbejárják két vasúti vagonnal azokat a megyei jogú városokat, amelyeket érdekel ez a felajánlás. Elsőként Káel Csaba Don Pasqualéját viszik turnéra. A városoknak olyan konstrukciót kínálnak, amelyben csak a szállási és az étkezési költségeket kell kifizetniük, a jegybevételt ott hagynák, de a pénzből Erkel színházi bérletet kell vásárolniuk a dolgozóiknak.

Ókovács Szilveszter az interjúban azt is mondta: szerinte nem volt fair, ahogy Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház új igazgatóját szétszedték. Az igazgató pályázatokat elbíráló bizottságban a szavazáskor Alföldi Róbertnél tartózkodott, és Vidnyánszky Attilára voksolt, mert őt jobbnak tartotta erre a pozícióra, bár élvezettel olvasta mindkét pályázatot. Alföldi Róbertet ugyanakkor nem akarta leszavazni, mivel ősszel díjat adott a produkciójának, és fel akarja kérni rendezni az Operába – ígérte.