Döntést hozott a kormány az előkészítő osztályoknak az iskola kötelékében való megmaradásáról. A diákokat továbbra is tanítók fogják tanítani, a szülők viszont választhatnak, hogy ha lehetőség van rá, akkor az óvoda vagy az iskola épületében induljon az előkészítő osztály.

Játékos foglalkozás az előkészítő osztályban. Továbbra is tanítók vezetik be a tudományok előszobájába a kicsiket.

Véget vetett az előkészítő osztályokkal kapcsolatos, a korábbi nyilatkozatok által generált bizonytalan helyzetnek szerdai döntésével a kormány. Remus Pricopie oktatási miniszter a kormányülés után azt nyilatkozta, két döntést hoztak az előkészítő osztályokkal kapcsolatosan: az egyik, hogy az előkészítő osztály a kötelező iskolai oktatás része marad, hatéves kortól kezdődően, a másik pedig, hogy a helyét illetően az előkészítő osztály az óvodákban és az iskolákban is lehet, de ugyanazon tanterv szerint zajlik majd az oktatás, és mindkét helyszínen tanító oktatja a gyerekeket.
A jelenlegi tanévben az előkészítő osztályok 86 százaléka az iskolákban, 13 százaléka pedig az óvodákban működik – közölte a miniszter. Hozzátette, idén is mindkét intézményben lehetnek előkészítők, de a helyszínek kiválasztásában sokkal jobban együtt akarnak működni a szülőkkel. Ezért március 31-ig ki fogják kérni a szülők véleményét arról, hogy szerintük hogyan kellene megszervezni az előkészítő osztályokat. Ezt követően az iskolák, a tanfelügyelőségek a helyhatóságokkal lefolytatott párbeszéd nyomán megvizsgálják, hogy a szülők igényeit milyen mértékben lehet kielégíteni – mondta a miniszter. Rámutatott, a szülők főként azért kérik az előkészítő osztálynak az óvodákban való tartását, mert ott hosszú programmal is dolgoznak. Ezért megvizsgálják annak a lehetőségét, hogyan lehetne ezt az iskolákban is megoldani.
Remus Pricopie úgy véli, mivel az előkészítők osztályait az esetek többségben csak a kicsik használják, ott is meg lehetne oldani a délutáni foglalkozásokat. A miniszter közölte, március 31-ig jóváhagyják a beiratkozási szabályokat. Tisztázta, azok a gyerekek, akik bár tavaly szeptemberben betöltötték a hatodik évüket, de szüleik nem adták őket előkészítő osztályba, következő tanévtől kötelező módon első osztályba kell beiratkozzanak.
Bartolf Hedvig, Hargita megye főtanfelügyelője a kormányzati döntés kapcsán elmondta, várják annak írásos formában való megjelenését, valamint a beiratkozás módszertanának kiadását is. A szülők igényeinek felmérésére egy kérdőívet szerkesztenek majd, amit az óvónők fognak kiosztani – közölte a főtanfelügyelő. Arról, hogy a szülők idén véleményt nyilváníthatnak az osztály indulásnak helyszínéről, a főtanfelügyelő azt mondta, sok településen nincs sok választási lehetőség, és attól függ az, hogy hol indul az előkészítő osztály, hogy hol van hely.
Forrás: szekelyhon.ro