Áprilistól válthatnak fenntartót az Arany Alkony Idősotthonok, miután Budapest Főváros Kormányhivatala visszavonta a korábbi fenntartó, a Kálvin János Presbiteri Misszió működési engedélyét.

MTI - Az MTI azt követően kereste meg a kormányhivatalt, hogy szerdán a Magyar Nemzet és a Népszabadság azt írta, visszavonták a misszió működési engedélyét.

Az MTI-nek adott tájékoztatás szerint a fővárosi kormányhivatal szociális és gyámhivatala határozatban kötelezte a Kálvin János Presbiteri Missziót, "hagyjon fel a szociális szolgáltatással" március 31-éig az Arany Alkony Idősotthonokban.

Jelezték, a működési engedély visszavonásának fő indoka az volt, hogy a legalapvetőbb tárgyi feltétel, a szolgáltatásnak helyt adó épületek jogi helyzete rendezetlen, a tulajdonos és a jelenlegi fenntartó között továbbra sincs érvényes megállapodás, továbbá a személyi feltételek kötelező előírásainak sem felel meg a fenntartó.

A hivatal tájékoztatása szerint a határozat értelmében a missziónak március végéig kell gondoskodnia az otthonokban élő több mint ezer ellátottról.

Arra is kitértek, hogy a fővárosi önkormányzatnak csak abban az esetben lenne ellátási kötelezettsége, ha március végéig az új fenntartó nem kapná meg a működési engedélyt. Utaltak arra, hogy a fenntartói feladatok ellátására az Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) jelentkezett, a kérelem elbírálása folyamatban van.

Az ügy előzményei közé tartozik, hogy a kormányhivatal 2013 januárjában tárgyalást tartott az érdekelt felek - a Kálvin János Presbiteri Misszió, a fővárosi önkormányzat, az épületek tulajdonosa, valamint a fenntartást kérelmező EMIH Olajág Otthonok - képviselőinek részvételével, ám nem született egyezség közöttük.