Elvonóra nem akar menni, kötelezni nem lehet. Kényszer-gyógykezelésre sem küldhető Baukó Éva addig, amíg el nem követ egy súlyos bűncselekményt. A lányon apja sem tud segíteni.

Tragikus véget érhet Baukó Éva sorsa, ha nem változtat az életén. A ValóVilág egykori üdvöskéje már csak árnyéka önmagának, a róla szóló újságcikkek kizárólag balhékról adnak hírt: diszkóban verekszik, cigarettát nyom el másokon, koponyaalapi töréssel kerül kórházba, mert elagyabugyálták, egy nála idősebb férfival költözik össze, akinek ellopja az alkoholgyűjteményét, késsel fenyegeti lakótársnőjét.

Minden balhéban közrejátszott az alkohol. Nyilvánvaló, hogy a lánynak segítségre van szüksége, és családja kész is melléállni.

A Bors információi szerint Éva édesapja, György mindent elkövetne, hogy lányát megmentse.

– Az apja nagyon félti Évát, ő is látja, hogy rossz irányba haladnak a dolgai – mesélte a Borsnak a lány egyik közeli ismerőse. – A legjobb lenne alkoholelvonó kúrára küldeni vagy gondnokság alá helyezni, mert a lány önpusztító életmódja tragédiához vezet. Meg akarják menteni, de nem tudják, hogyan. Éva ugyanis elutasítja a gyógyulás lehetőségét arra hivatkozva, hogy nincs semmi baja. Minden gondjáért másokat okol.

Baukó Györgyöt tegnap hiá­ba kerestük, de Évát elértük, és meglehetősen indulatosan rea­gált az elvonókúra ötletére.

– Miért mennék elvonóra? – kérdezte ingerülten munkatársunkat. – Mindenki azt akarja, hogy megbolonduljak? Hát nem fogok. Nem vagyok BB Éva. Nem akarok összeroppan­ni a körülöttem zajló felhajtás miatt, mondjuk már így is totál kivagyok. Nem kapok munkát, az emberek elfordulnak tőlem.

A jogász szerint Éván leginkább önmaga segíthet.

– Senki nem kötelezheti elvonókúrára, az együttműködése kell hozzá – fejtegeti dr. Hyross Virág ügyvéd. – Kényszergyógykezelésre is csak akkor lehetne küldeni, ha elkövetne egy olyan súlyos bűncselekményt, amelynek minimum egy év letöltendő szabadságvesztés a büntetése, és összefüggésbe hozható az elmeállapotával. Ilyen például egy emberölési kísérlet. Addig nem lehet ön- vagy közveszélyesnek nyilvánítani.