Már a program 2013-as folytatását készítik elő a részt vevő szervezetek a magyar kormány Szülőföldön magyarul programja keretében. A tavalyi támogatások kiosztása februárban véget érhet, értesüléseink szerint négyezer személy kaphatja meg jövő hó vége előtt a magyar nyelvű oktatásban való részvétel támogatására szóló összegeket.
otp_02_bFebruárban lezárulnak a kifizetések a támogatási program tavalyi kadása keretében
Az utolsó simítások zajlanak a Szülőföldön magyarul program tavalyi kiadása kapcsán – mondta el Burus-Siklódi Botond, a pályáztatást Romániában lebonyolító szervezet, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke. Rámutatott, nekik a pályázatok begyűjtésében, feldolgozásában és a javaslattételben volt szerepük. Szintén ők végezték azok kiértesítését, akiknek a döntéshozó biztosság megítélte a támogatást.
Mint tavaly év végén elhangzott, az RMPSZ-hez 158 347 óvodás, iskolás és egyetemista pályázata érkezett be. December vége előtt a pályázók több mint 99 százaléka kapta meg az oktatási-nevelési, a taneszköz-tankönyv, illetve a hallgatói támogatást. Az RMPSZ elnöke közölte, a vitás helyzetek, az egyéni elbírálás alá eső pályázók maradtak utoljára. A pályázók közül azok estek egyéni elbírálás alá, akik például betöltötték már 18. életévüket, de még iskolába jártak, vagy már óvodások voltak, de még nem töltötték be a három évet.

Négyezer kártya van előkészítve

Az utoljára maradt és kedvező elbírálásban részesült pályázók februárban kaphatják meg a támogatást. Jövő hónapban valószínűleg mintegy négyezren vehetik fel a pénzt a Szülőföldön magyarul program keretében – tudtuk meg Demeter Attilától, a támogatások átutalását végző OTP Románia Bank illetékesétől. Közölte, valószínűleg február 11-e után osztják ki a bankkártyákat és írhatják alá a számlanyitási szerződéseket ezekkel a pályázókkal, akik tudomása szerint azok, akik egyéni elbírálás alá estek vagy pedig ki kellett egészíteniük a pályázatukat. A várakozások szerint a kifizetések is lezajlanak februárban. A nyerteseket a szokott módon értesíteni fogják.

Van, aki még nem vette fel a kártyáját

Demeter Attila közölte azt is, vannak még olyan nyertes pályázók, akik a korábbi kiértesítések után nem vették még fel a kártyájukat. Néhány tíz ilyen személyről van szó. Ők február közepéig még felvehetik a bankkártyájukat és megkaphatják a támogatást. Aki február 20-ig nem veszi át a kártyát, az elveszítheti a támogatást, a tavalyi program ugyanis februárban várhatóan lezárul.

Már az idei pályáztatásra készülnek

Ebben az évben is az RMPSZ végzi Romániában a Szülőföldön magyarul program keretében a pályáztatást. Amint Burus-Siklódi Botond közölte, az első egyeztetések már lezajlottak Budapesten ennek kapcsán. Ahogy tavaly, úgy idén is másfél hónap áll majd a pályázók rendelkezésére, március elseje és április 15-e között lehet majd benyújtani a pályázatokat. Az RMPSZ számára tavaly már a második év volt a program keretében, s amint az elnök értékelte, lényegesen hamarabb tudták elvégezni a munkát. Zökkenőmentesen zajlott tavaly a program – a megyei szervezetek segítségének köszönhetően is –, ezt az is mutatja, hogy reklamáció is lényegesen kevesebb volt, mint előző évben – közölte Burus-Siklódi Botond. Még felhívta a figyelmet arra, hogy ahogy tavaly, úgy idén is a számítani fognak az iskolai hiányzások a támogatások odaítélésekor.
Forrás.szekelyhon.ro