A Hargita megyei gazdák a csíkszeredai megyeházán gyűltek össze szerdán, hogy megvitassák milyen eszközökkel léphetnek fel a tevékenységüket sújtó sürgősségi kormányrendelettel bevezetett átalányadók ellen. Az elképzelések szerint a termelők beadványban fogják kérni az átalányadók visszavonását. Amennyiben kérelmük elutasításra talál, az utcai tiltakozásoktól, útlezárásoktól sem riadnak vissza.
gazdaforum_kr_01_bBecze, Borboly, Márton, Kedves és Sebestyén
„Az adótörvénykönyv módosítása lehetetlenné teszi a gazdálkodást” – fogalmazott Márton István, a Hargita Megyei Tanács Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója. Kifejtette, a gazdák által megfogalmazott javaslatokat petíció formájában eljuttatják az illetékeseknek és amennyiben egy megadott határidőn belül nem történik előrelépés tüntetni fognak Hargita megyében, és ha szükséges Bukarestben is.
„Nagyon hangosak kell legyünk, hogy elhallatszódjon Bukarestig” – fűzte hozzá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Hozzáfűzte, mindent meg kell próbálni, hogy a törvényen változtassanak, ha sokan felemelik hangjukat remélhetőleg változtatni lehet.
gazdaforum_kr_03_bHa nem történik elfogadható megoldás, tüntetni mennek
A Hargita Megyei Közpénzügyi Vezérigazgatóság részéről jelen volt a tanácskozáson Kedves Imre igazgató és György Katalin munkatárs, akik az adótörvénykönyv gazdákat érintő előírásait ismertették.
A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének részéről Sebestyén Csaba, MPP-és megyei tanácsos szólalt fel. Véleménye szerint a törvény gazdákat sújtó része merénylet a mezőgazdasági ágazat ellen. „Nem kell maszatolni, a kormánytól követelni kell, hogy vonja vissza a dézsmát, az adótörvénykönyv 7. pontját. Nem tűrhető, hogy többszörös adózással sújtsák a termelőt, ráadásul a törvény szakmailag teljesen megalapozatlan” – nyomatékosította Sebestyén.
Becze István, RMDSZ-es megyei tanácsos, az „óriási sarc” elleni összefogásra szólított fel. A gazdák nehezményezték a többszörös adózást, tevékenységük ellehetetlenítését, valamint a törvény szakszerűtlenségét. Felhívták a figyelmet, hogy az embereket elriasztják a mezőgazdaságtól, és azokat nyomorgatják, akik dolgoznak, ugyanakkor véleményük szerint adózás szempontjából külön kéne választani a kis- és nagygazdákat. A méhészek részéről felmerült, hogy költségek szempontjából nem lehet összehasonlítani Hargita megyét Olténiával, nem mindegy, hogy a méhész 50 vagy 500 kilométerre vándorol, ugyanakkor a tél sem egyforma.
A gyűlés végén összeállt egy kilenc tagú csoport, amely a napokban megfogalmazza, megírja a petíciót, és időpontot határoz meg, ameddig kézzelfogható lépéseket várnak a kormánytól, ugyanakkor amennyiben szükséges lesz, vállalja a tiltakozások megszervezését.
Forrás.szekelyhon.ro