Télen könnyen jön a megfázás, egykettőre az ágyban és egy halom zsebkendő között találhatjuk magunkat. A megelőzésben mi magunk tehetünk a legtöbbet. 

A nátha orvoslásában szerepet játszhatnak gyógyszerek, forró vízben oldandó poralapú készítmények, és ez a fő szezonja a forró teának is, természetesen citrommal.

A citrom a népi gyógyászatban is fontos alapanyaga a megfázás kezelésének, bár a hársfa-, és bodzatea, sőt a gyömbérből készült forró ital is hatásosak. Sokan nem veszik a fáradságot, hogy drogériákba menjenek értük (mások pedig egyszerűen szkeptikusak, és a gyógyszerek mellett teszik le voksukat), a citrom viszont mindenhol kapható, mindenki ismeri, tehát könnyen hozzáférhető segítség. A citrom titka a C-vitamin, vagyis az L-aszkorbinsav, mely a szervezet immunrendszerének erősítésében jeleskedik, így harcolva a téli nyavaják ellen.

A citrom egyébént nem rendelkezik kiugró C-vitamin tartalommal, jócskán beelőzi azt a csipkebogyó, a petrezselyem, a káposzta, de még a barack is, bár utóbbi mostanában nyilván hiánycikk. A citrom mellett főleg az szól, hogy olcsó, beépült a köztudatba, fogyasztása teában roppant egyszerű, íze pedig kellemes. Az ágyban nyögő beteg érthetően nem káposztát akar rágcsálni.

Természetesen magát a gyümölcsöt lehet inkább ajánlani, mintsem a különböző citromleveket, és az is fontos, hogy a C-vitamin magas hőmérsékleten hamar lebomlik, így ne a forró, hanem a kicsit már kihűlt (de persze még meleg) teába tegyük, különben nem sokat ér. A megfázás okozta kellemetlen tünetek enyhítésében már maga a meleg ital is segít, ám ha a citromot olyan teába tesszük, mely egyébként is gyógyhatású, máris megkettőztük a hatást. A fentebb említett bodza és hárs mellett a jó öreg kamilla, a kakukkfű, a lándzsás útifű, a csipkebogyó, és a galagonyalevél is kiválóak, és persze a mézes édesítésről se feledkezzünk meg!

A citromra visszatérve, ez a fanyar, sárga gyümölcs nem csupán megfázás és teaízesítés esetén jöhet jól, hanem házikedvencként is, ugyanis a mi klímánkon is termeszthető, persze nevelése több macerával jár, mintha eredeti élőhelyén, valamely mediterrán országban próbálkoznánk vele. Az alábbi videóban a citrom tartásához kedvet kapó hobbikertészek hasznos alapinformációkhoz juthatnak, és kis szerencsével egyszer majd saját termésből facsarhatnak a teájukba belőle.

A tél gyümölcsei között megtaláljuk még a mandarint és a narancsot is. A mandarin Kínából származik. Magas vitamin és tápanyagtartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, illetve segít megelőzni a rákos megbetegedéseket. Közkedvelt diétás gyümölcs, mivel alacsony a kalóriatartalma. Megakadályozza a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, ráadásul még baktériumölő és idegnyugtató hatással is rendelkezik. A mandarin a C-vitamin mellett, tartalmaz még A és B vitamint is.

A narancsról azt gondolták, hogy egy sajátos almafajta, ezért úgy is nevezték, hogy a „kínai alma”. A XV-XVI.században terjedt el. Rokonaihoz hasonlóan magas tápanyag és vitamin tartalommal rendelkezik, ezért segíti a szervezetet megóvni a különféle megfázásoktól. Számos antioxidánst tartalmaz, ezért fontos szerepet tölt be a rák elleni harcban. Nyugtatja az idegrendszert, előnyös hatással van a szívre és a vérkeringésre. A narancs C vitamint, B és A vitamint, nátriumot, káliumot, kálciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, ként, klórt tartalmaz.

A negyedik a listán a grapefruit, amelyet fanyar íze miatt nem sokan kedvelnek. Igen magas a C -vitamin tartalma, már egy grapefruit elfogyasztása fedezi a napi szükséges C-vitamin bevitelt. Kiváló zsírégető, előnyös hatással van az emésztésre. Baktérium és vírusölő tulajdonságokkal is rendelkezik. C-vitamint, káliumot, foszfort és magnéziumot tartalmaz.

A megfelelő gyümölcs bevitel mellett fontos a kellő mennyiségű folyadék fogyasztása. Téli időkben nagyon fontos a különféle teák fogyasztása, melyeket ízesíthetünk citrommal és mézzel. Az sem elhanyagolható tényező, hogy ilyen enyhe időben, hogyan is öltözünk fel. Általában az ilyen időjárás alkalmas arra, hogy könnyedén megfázhassunk, ezért fontos, hogy rétegesen öltözzünk, és figyeljünk oda, hogy mit veszünk fel reggel.