Közel ötezer észak-koszovói szerb tüntetett szerdán Kosovska Mitrovica település északi részében a Belgrád és Pristina közötti megállapodások ellen.

MTI - A tüntetésen négy járás - Kosovska Mitrovica, Leposavic, Zvecan és Zubin Potok - lakosai vettek részt az Állítsátok meg Brüsszel árulóit és csalóit jelszó jegyében. "Nem akarjuk Koszovó államot", "Nem akarunk koszovói intézményeket", "Nem mondunk le a szerb bíróságokról", "Csak árulók adják fel Koszovót" - volt olvasható a transzparenseken.

A szerb közösség azt akarja kifejezésre juttatni, hogy nem hajlandó integrálódni a független Koszovóba. Zubin Potok szerb vezetője, Slavisa Ristic elmondta: 13 esztendeje nyíltan hangoztatják, hogy Koszovó Szerbia része, és a koszovói szerbek Szerbia állampolgárainak tekintik magukat. Közölte azt is: a Koszovóban élő szerbek nem tudják elfogadni, hogy velük fizettetik meg annak árát, hogy Szerbia várhatóan időpontot kap az Európai Uniótól a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

"Számunkra nem létezik független Koszovó. Egységesnek kell lennünk, és közösen kell kifejezésre juttatnunk, hogy nem fogadjuk el a független Koszovóba történő integrálódást" - mondta Ristic. A szerdai tiltakozás mindenekelőtt a december óta működő, úgynevezett integrált határellenőrzésre vonatkozott. Ennek keretében koszovói és szerb tisztviselők az Európai Unió igazságügyi és rendfenntartó missziójával (EULEX) közösen felügyelik a határátkelőket.

Az Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói kormányfő által december elején kötött megállapodás értelmében vámvizsgálattal is kiegészülnek feladataik.