Libanoni biztonsági tisztek szerint Izrael az éjszaka szíriai területen belül hajtott végre légicsapást.

MTI - A hírt közlő, nevének elhallgatását kérő két tiszt nem mondta meg, mi volt a célpont. Emlékeztettek viszont arra, hogy Izrael az elmúlt napokban egy, a libanoni Hezbollah radikális síita szervezetnek szánt fegyverszállítmány megsemmisítését tervezte. Szerintük az SA-17 típusú orosz légvédelmi rakétákat is tartalmazó szállítmány alapjában változtatná meg az erőviszonyokat, ha a Hezbollah kezébe kerülne.

Izraelben arra gyanakszanak, hogy Szíria beszerzett egy üteg ilyen rakétát azután, hogy Izrael 2007-ben szíriai területen lerombolt egy épülő atomreaktort. A légitámadásról hivatalos forrás szerda estig nem nyilatkozott sem Izraelben, sem Libanonban, sem Szíriában. Egy nyugati diplomata szerint a célpont egy teherautó oszlop volt, és nem valószínű, hogy vegyi fegyverek lettek volna rajtuk.

A szíriai rendszer ellen harcoló felkelők egyike szerint a járművek egy hegyi nyomvonalon haladtak, öt kilométerre attól a ponttól, ahol a Damaszkuszt Bejrúttal összekötő főút keresztezi a határát. Korszerű fegyvereket szállítottak a Hezbollahnak - mondta. A csapás pontos helye szerinte is Szírián belül volt. Az izraeli 10-es tévécsatorna katonai szakértője arab forrásokat idézve szintén úgy vélte, hogy valószínűleg nem vegyi fegyvereket, hanem légvédelmi rakétákat szállított a levegőből megtámadott konvoj.

Alon Ben Dávid szerint Izrael nem hagyhatja a modern orosz technológia Hezbollahhoz kerülését és hadrendbe állítását Libanonban, mert az megváltoztatná a térség erőviszonyait. Izrael a napokban jelentette be, hogy északi - Libanonnal határos - vidékén Vaskupola típusú rakétaelhárító rakétarendszert telepített. A 10-es csatorna szerda esti híradója arra is kitért, hogy az utóbbi napokban jelentősen megnőtt az igény a gázálarcot is tartalmazó polgári védelmi készletre: az emberek napi 5-600-at rendelnek az átlagos napi száz helyett.