Sidi Péter hibátlan, 600 körös teljesítménnyel, vagyis az abszolút világrekord beállításával győzött a müncheni nemzetközi sportlövő viadalon szombaton. 

A helyszíni beszámoló szerint a többszörös világ- és Európa-bajnok komáromi sportoló csúcsteljesítményével a torna legjobb versenyzője díjat is kiérdemelte. A magyar csapatból még Mihalkó Nikoletta állhatott fel a dobogóra: ő a junior pisztolyosoknál harmadik lett.

Sidi Péter pályafutása

Sidi Péter (Komárom, 1978. szeptember 11. –) Európa- és világbajnok magyar sportlövő, számszeríjász. 1994-ben kezdett el sportlövészettel foglalkozni. Első hazai sikereit a junior korosztályban érte el: 1997-ben, a szabadpuska összetett versenyében lett harmadik.

1998-ban már a felnőttek között győzött a légpuska ob-n. A barcelonai junior vb-n egyéniben 11., csapatban első helyen végzett. Ugyanitt kisöbű sportpuska összetettben 7., légpuskában 10. lett. A tallinni légfegyveres junior Eb-n a légpuskás versenyszám 21. helyén zárt. A koppenhágai junior Eb-n a szabadpuska fekvő versenyben egyéni 13., csapat harmadik volt. Összetettben 9., csapatban 4. lett.

1999-ben ismét magyar bajnok lett légpuskában, kisöbű sportpuska összetettben 4. lett. A franciaországi Eb-n kisöbű sportpuska fekvő testhelyzetű csapatban 16. volt. Az arnhemi légfegyveres Eb-n 7. lett légpuskávalA 2000-es ob-n légpuskával aranyérmes lett, szabadpuska összetettben negyedikként végzett. A müncheni légfegyveres Eb-n harmadik lett a légpuskások között. Az olimpián kisöbű sportpuska fekvő testhelyzetben 13., összetettben 25., légpuskával 15. lett

A következő évben szabadpuska fekvő versenyben második, csapatban első, összetettben első, csapatban harmadik, légpuskával első lett a magyar bajnokságban. A zágrábi Eb-n kisöbű sportpuska fekvő versenyszámban 12., összetettben 44. lett. A pontavedrai Eb-n légpuskával ezüstérmes lett.

2002-ben kisöbű sportpuska összetettben magyar bajnok lett, csapatban harmadik helyezést ért el. A Lahtiban lebonyolított világbajnokságon légpuskával 18., kisöbű sportpuska összetettben 3. fekvőben 37. lett. Harmadik helyezése olimpiai kvótát ért. A szalonikiben rendezett légpuskás Eb-n első volt.



2003-ban légpuskával és kisöbű sportpuska összetettben országos bajnok lett egyéniben és csapatban. Kisöbű sportpuska fekvő testhelyzetben 5. lett. A plzeni Eb-n sportpuskában nem jutott a legjobbak közé. A göteborgi légfegyveres Eb-n légpuskában 10. volt. Az USA-ban rendezett VK viadalon második lett légpuskával.

Az olimpia évében kisöbű sportpuska összetettben első, fekvőben harmadik lett az ob-n. A két csapatversenyben ezüstérmet szerzett. Légpuskával egyéniben és csapatban is bajnok volt. Ebben a szakágban a világcsúcsnál jobb eredményt ért el, de rekordot csak világversenyen lehet dönteni. A győri légfegyveres Eb-n első helyezett lett. Az athéni Világ Kupán sportpuska fekvőben negyedik volt. Az olimpián a sportpuska összetettben 19., fekvőben 28. légpuskával 12. volt.

2005-ben az ob-n sportpuska fekvő versenyben 6., csapatban első, kisöbű sportpuska összetettben harmadik, csapatban szintén bajnok, légpuskával egyéni és csapat aranyérmes lett. Tallinnban légpuskával 6. helyezett lett csapatban és egyéniben az Eb-n. A belgrádi Eb-n nem tudott kiemelkedő eredményeket elérni. A dél-koreai VK-viadalon légpuskával második, kisöbű sportpuska fekvőben negyedik, összetettben 16. lett. Légpuskás VK-versenyeken Fort Benningben második, Münchenben ötödik volt.

A következő évben légpuska egyéni és csapatbajnok lett. A zágrábi világbajnokságon a kisöbű sportpuska fekvő versenyszám csapatversenyében ért el harmadik helyezést. Nagyöbű sportpuskával összetettben 12., Nagyöbű fekvőben második lett.
Standardpuskával hatodik, légpuskával 23. volt. A moszkvai légfegyveres Eb-n légpuskával 15. lett. A Világkupa-versenyeken Kantonban légpuskával negyedik, sportpuska fekvőben 12., összetettben 11. lett. A brazíliai Resendében légpuskával nyolcadik lett. 2006 májusában országos csúcsot ért el a kisöbű sportpuska összetett versenyszámában. Pár nappal később Münchenben sportpuska fekvőben megnyerte a VK-versenyt. Ezzel a magyar sportolók közül elsőként szerzett olimpiai kvótát.

A 2007-es magyar bajnokságon a kisöbű szabadpuska bajnoka lett egyéniben és csapatban valamint a légpuska elsőségét is megszerezte. A granadai Eb-n kisöbű sportpuskával 4., fekvő testhelyzetben 6., nagyöbű sportpuska fekvőben 10., standardpuskával 14. lett. A légfegyveres Eb-n Deuvilleben 9. volt. A Sydneyben rendezett vk-versenyen 11. helyen végzett kisöbű sportpuska összetettben. Bangkokban légpuskával első. 2008-ban légpuskás és kisöbű szabadpuska összetett magyar bajnok volt egyéniben és csapatban. A légpuska Európa-bajnokságán kilencedikként végzett. Az olimpián légpuskával 6., kisöbű sportpuska fekvő testhelyzetben 39. összetettben 25. lett.

2009-ben kisöbű szabadpuska összetettben és légpuskával magyar bajnok lett. A prágai légfegyveres Eb- légpuskával nyolcadikként végzett. Az eszéki Eb-n a kis- majd a nagyöbű szabadpuska összetettben első (utóbbiban világcsúccsal), kisöbű fekvőben 20. lett. A nagyöbű standard puska összetett versenyéből kizárták, mert fegyvere elsütési ereje 10 grammal kisebb volt a megengedettnél. 2009. októberében légpuskával második lett a Világkupa-döntőjében. A Nemzetközi Szövetség az év sportlövőjének választotta.

A következő évben második lett a merakeri Eb-n. Az ausztráliai vk-versenyen kisöbű szabadpuskával 9., kisöbű szabadpuska összetettben harmadik lett. Pekingben negyedik helyezett lett. Ugyanebben a sorozatban, Fort Benningben összetett 5. helyezett lett. A júliusi, müncheni vb-n légpuskával második lett. Ezzel ismét elsőként kvalifikálta magát Magyarországról az olimpiára. Szintén a vb-n kisöbű sportpuska fekvő versenyszámban negyedik, összetettben első lett. Nagyöbű sportpuska fekvőben 28., összetettben ötödik helyen zárt. Októberben, Plzenben megnyerte a nagyöbű sportpuska összetett versenyének Ek-döntőjét. A müncheni Vk-döntőben légpuskával harmadik, kisöbű sportpuska összetettben 2. lett. Az év végén az év magyar sportolója szavazáson második lett a férfiak között. A Nemzetközi Sportlövő Szövetség szavazásán harmadik lett.

2011-ben február 11-ig hat nemzetközi versenyt nyert meg sorozatban. (Trizinben, Ruséban, Győrben, Münchenben, Svájcba, és Wroclawban) Márciusban a bresciai légfegyveres Eb-n szerzett egyéniben légpuskával arany-, csapatban bronzérmet. Ezt követően Sydneyben kisöbű sportpuska összetettben 18., légpuskával 9. lett. Áprilisban megnyerte a a dél-koreai Csangvonban a légpuskások vk versenyét. Sportpuska összetettben negyedik volt. Az augusztusi belgrádi Eb-n első lett a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett versenyszámában, és második a standard puska 300 méteres versenyében,valamint a 300 méteres nagyöbű sportpuska 3x40 lövéses összetett számában.

A 2012-es, Vierumäkiban megrendezett légfegyveres Európa-bajnokságon negyedik lett légpuskával. Márciusban a wroclawi GP-versenyen a kisöbű szabadpuska összetettben második lett. A kuvaiti Gp-n első lett légpuskával és kisöbű szabadpuska összetettben. A légfegyveres ob-n légpuskával lett magyar bajnok. A világkupában londonban 12. lett kisöbű szabadpuska összetettben. Milánóban légpuskával hatodik, szabadpuskával összetettben 12., fekvő testhelyzetben kilencedik volt. Münchenben légpuskával tizedikként zárt. Szabadpuska összetettben 40., fekvőben 39 lett.

Az olimpián légpuskával 394 körrel a 13. helyen végzett. A kisöbű szabadpuska fekvő számában kilences holtversenyben lett a negyedik a selejtezőben. A szétlövésben a 11. helyet szerezte meg és nem jutott a döntőbe. A kisöbű sportpuska összetett versenyszámában a hatodik helyet szerezte meg. Augusztus végén a számszeríjász világbajnokságon 10 méteren 594 kört lőtt. Ezzel megjavította saját világcsúcsát. A döntőben 98 körrel aranyérmet szerzett.

Díjai, elismerései

Az év sportlövője (2009)
Az év sportlövője harmadik helyezett (2010)
Az év magyar sportlövője (2002, 2003, 2004, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011)
Az év magyar számszeríjásza (1999, 2001, 2002, 2003, 2011, 2012)
Az év magyar sportolója második helyezett (2010)
Magyar Ezüst Érdemkereszt (2012)