Fiatalkorúak bírósága ítélkezik az Indiában decemberben elkövetett, halálos kimenetelű csoportos nemi erőszak egyik vádlottja felett, aki így a többi elkövetőhöz képest jóval enyhébb büntetésre számíthat.

A kiskorúak ügyében eljáró újdelhi bíróság közleményéből kiderül, hogy a szóban forgó fiú a bűncselekmény idején még nem töltötte be a 18. életévét. Ezt az általa látogatott iskola igazolta, mivel mint oly sok indiainak, neki sincs anyakönyvi kivonata.

A bíróság rendelkezésére bocsátott dokumentum szerint a fiú 1995. június 4-én született. A bíróság előzőleg csontvizsgálattal akarta megállapítani a gyanúsított életkorát, ezt az eljárást azonban a védelem elutasította. A hétfői határozat értelmében a decemberi brutális bűncselekmény egyetlen kiskorú elkövetője maximum 3 év szabadságvesztéssel sújtható, amelyet fiatalkorúak börtönében kell letöltenie.

A december 16-án történt, és egy 23 éves egyetemista lány halálával végződő nemi erőszak másik öt - 19 és 35 év közötti - elkövetőjének ügyét a gyorsabb ügymenet érdekében különbíróságon tárgyalják, miután az eset hatalmas felháborodást váltott ki India-szerte. Rájuk akár halálbüntetést is kiszabhatnak.