A szíriai ellenzék nagy részét magába foglaló ernyőszervezet pénzt és fegyvert kér a nemzetközi közösségtől a Párizsban zajló tanácskozáson. „A szíriai nép könyörtelen küzdelmet vív. Az idő nem nekünk dolgozik. Ha folytatódik ez a konfliktus, akkor nem vezethet máshova, mint katasztrófához a térségében és az egész világon. Nem akarunk több megszegett ígéretet" – jelentette ki Riad Szeif, a már több mint száz ország által elismert Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) alelnöke a párizsi tanácskozás hétfői megnyitóján.

MTI - Szíriának több milliárd dollárra van szüksége, de legalább 500 millióra ahhoz, „hogy felállítsunk egy kormányt, amelyet a nemzetközi közösség követel tőlünk. Fegyverre, fegyverre és fegyverre van szükségünk" – tette hozzá Dzsordzs Szabra, a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

Az SZNT a koalíció legjelentősebb tagszervezete. A nyugati országok fegyverembargót tartanak érvényben Szíriával szemben, de egyébként is attól tartanak, hogy ha szállítanának fegyvert a felkelőknek, akkor az iszlamista csoportok kezébe kerülne.

Hétfőn folytatódtak a heves harcok Damaszkusz délnyugati városrészében és az ország keleti felében a felkelők és a kormányhadsereg között. Kelet-Szíriában az éjszaka meghalt tíz felkelő – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű szervezet.