Az erőszakos szélsőségesek elleni fellépés fontosságát hangsúlyozta hétfőn Cecilia Malmström belügyi biztos, amikor ismertette javaslatait a jelenség visszaszorítására. A svéd biztos hangsúlyozta, hogy ez az egyik legsúlyosabb fenyegetés, amely jelenleg az Európai Unió állampolgáraira leselkedik. Meggyőződése szerint a terrorizmus elleni küzdelem középpontjában az erőszakos szélsőségesek elleni átfogó fellépésnek kell állnia.

MTI - „Nem győzhetjük le az erőszakos szélsőségeseket, ha nem foglalkozunk azzal a demagóg és populista propagandával, amely táptalajt ad az ideológiai alapú erőszaknak szerte Európában" – mondta az uniós biztos. Hozzátette: a II. világháború óta nem volt a szélsőséges és populista erőknek akkora befolyásuk a nemzeti parlamentekben, mint ma. Minél több európai vezetőnek kell kiállnia, és elítélnie a szélsőségességet. „Ki kell állnunk, hogy megvédjük közös európai értékeinket" – jelentette ki. Malmström félőnek nevezte, hogy ha a jelenlegi folyamat folytatódik, akkor ezek az erők még nagyobb befolyást szereznek a következő választásokon, ezek a politikai szereplők pedig olyan légkört teremtenek, amely kedvez a radikalizálódásnak.

Malmström arról is beszélt, hogy alternatívát kell kínálni a szélsőséges ideológiákkal szemben, alternatív magyarázatot a társadalmi jelenségekre, illetve kommunikációs eszközökkel kell ráébreszteni a szélsőséges eszmék hatása alatt állókat arra, hogy ezek az ideológiák veszélyesek.