Sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatkozáson írta alá meghatározatlan időre szóló munkaszerződését szerdán az a nyolc fiatal szakorvos, aki kedden sikeresen vizsgázott a székelyudvarhelyi kórház által meghirdetett állásokra.
uj szakorvosok vn 001_bA székelyudvarhelyi kórház új szakorvosai (balról jobbra): Tamás Réka fizikoterápiás, Bakó Antal Márta tüdőgyógyász, Mátyás Ferenc fül-orr-gégész, Pálfi Gyöngyvér labororvos, Zima Zoltán János ideggyógyász, Andorkó Orsolya Mária belgyógyász, Kulcsár Székely Melinda radiológus és Szabados Csongor Lajos kardiológus szakorvos
Nyolc új szakorvost alkalmazott a székelyudvarhelyi kórház, a fiatal szakemberek rövid bemutatkozással egybekötött sajtótájékoztatón írták alá a végleges alkalmazási szerződéseket. Elsőként Szabados Csongor Lajos marosvásárhelyi származású kardiológus szakorvos írta alá szerződését. Ő a két és fél évvel ezelőtt történt kapcsolatfelvételt követően hétvégi ügyeleteket vállalt a székelyudvarhelyi kórházban, hogy alkalmazása előtt megismerje az intézetet és az itteni körülményeket. „Az invazív eljárásokat leszámítva Székelyudvarhelyen minden lehetőség adott azoknak a kivizsgálásoknak az elvégzésére, amelyeket Vásárhelyen el tudnak végezni” – mondta a kórház kardiológiai osztályáról a szakorvos.
uj szakorvosok vn 003_b
A fül-orr-gégészeti osztály új szakorvosa, Mátyás Ferenc székelyudvarhelyi születésű, Marosvásárhelyen szerzett orvosi diplomát, Temesváron szakvizsgázott, ezt követően kapott lehetőséget arra, hogy szülővárosában dolgozzon.

A kórház új ideggyógyász szakorvosa, Zima Zoltán János Szatmárnémetiben született, az orvosi egyetem elvégzése után a rezidensképzés éveit is Marosvásárhelyen töltötte. Ő egy éve ideiglenesen már a székelyudvarhelyi kórházban dolgozik, a keddi vizsgán pályázta meg sikeresen a végleges állást. Magyar nyelvterületen szeretett volna elhelyezkedni, és a kínálkozó lehetőségek közül Székelyudvarhely volt számára a legkézenfekvőbb, hiszen már korábban is jó kapcsolatban volt az ideggyógyászati osztály vezetőjével.
uj szakorvosok vn 005_b
Andorkó Orsolya Mária a kórház belgyógyászati osztályának szakorvoscsapatát erősíti, ideiglenesen már tavaly nyár óta a székelyudvarhelyi kórházban dolgozik. Vargyason született, legtöbb orvoskollégájához hasonlóan ő is Marosvásárhelyen végezte tanulmányait. A szakmai fejlődés érdekében akart a székelyudvarhelyi kórházban elhelyezkedni – mondta el azzal kapcsolatban, hogy miért esett a választása a székelyudvarhelyi kórházra.

Jó híre van a kórháznak
A kórház új radiológus szakorvosa, Kulcsár Székely Melinda szintén Szatmárnémetiből származik. Ő hároméves magyarországi szakképzést követően Marosvásárhelyen fejezte be tanulmányait. Nagyon örül, hogy az udvarhelyi kórház orvoscsapatának tagja lehet – fogalmazott bemutatkozójában.
Tamás Réka szakorvos a fizikoterápiás osztály új szakembere, tavaly augusztus óta ideiglenesen már a kórházban dolgozik, jelenleg szülési szabadságát tölti. A kétgyerekes édesanya székelyudvarhelyen született, egyetemi tanulmányait szintén Marosvásárhelyen végezte, és a rezidenséveit is ott töltötte.

Homoródalmási származású a kórház új labororvosa, Pálfi Gyöngyvér. Székelyudvarhelyi középiskolai tanulmányai után általános orvosi képzését és szakosodási ismereteit ő is Marosvásárhelyen szerezte meg, majd önkéntes munkát vállalt az udvarhelyi kórházban. Őt munkája mellett családi helyzete is a városhoz köti.
Új tüdőgyógyász szakorvosa is van a kórháznak. Bakó Antal Márta Csíkszeredában született, az általános orvosi képzést követő rezidensorvosi tanulmányai múlt hónapban fejezte be Marosvásárhelyen. Országos szinten nagyon jók a vélemények a székelyudvarhelyi kórházról, egy orvosnak kiváltság itt dolgozni, ezért esett a választása erre az intézetre – fogalmazott, megköszönve a lehetőséget, hogy az udvarhelyi kórházban dolgozhat.
uj szakorvosok vn 002_b
„Felbecsülhetetlen előrelépés”
A nyolc meghirdetett szakorvosi állás közül hetet az egészségügyi minisztérium szabadított fel, egyet pedig a székelyudvarhelyi önkormányzat – mondta el a szerződéskötések után Lukács Antal, a kórház főigazgatója. Az intézet orvoscsapatának bővülése felbecsülhetetlen előrelépés, többet jelent, mint ha a műszerezettség gazdagodott volna – fogalmazott az új szakemberek alkalmazásával kapcsolatban a kórházigazgató, hozzáfűzve, hogy az új orvosok ambíciója, valamint a régiek tapasztalata együttesen minőségi fejlődést fog eredményezni, ezáltal egy magasabb szakmai mércét állíthatnak fel, és bővíthetik a kórház ellátási skáláját.

Egyébként az új orvosok alkalmazásával sem oldódott meg teljesen a szakorvoshiány a székelyudvarhelyi kórházban – tudtuk meg az igazgatótól. Lukács Antal elmondta, az intenzív terápiás osztály az egyik részleg, ahol szakemberhiány van, ugyanis ez egy nehéz szakterületnek számít az orvosszakmában, kevés leendő szakorvos lép erre a pályára. A székelyudvarhelyi kórházban két ilyen fiatal rezidens orvos is dolgozik, ők három év múlva fejezik be a szakosodást, de az intézet már most alkalmazna még egy szakorvost az intenzív terápiás osztályra, a mostani személyzetbővítéshez hasonló körülmények között. A másik hiányszakma a sürgősségi osztályon okoz nehézségeket. Itt három fiatal rezidens orvos is dolgozik, de még legalább kettőre lenne szükség, hogy az állandó ügyeleti vonal lefedésében ne kelljen a háziorvosok segítségét kérje a kórház – fejtette ki Lukács Antal.
A székelyudvarhelyi kórházban jelenleg 99 szakorvos dolgozik állandó alkalmazásban, közülük 24 rezidens orvos.
Forrás.szekelyhon.ro