Még a tavalyinál is alacsonyabb lehet a Balaton vízszintje az idei nyáron, ha a tél végén vagy tavasszal folytatódik a szárazabb időjárás. Jelenleg ugyanúgy félméteres a tó vízszintje, mint augusztus végén.

A tavaly nyárinál is alacsonyabb vízszinttel vághat neki a Balaton az idei szezonnak – írja a sonline.hu. Jelenleg 50 centiméter a tó vízszintje, megegyezik az augusztus végi mérésekkel, ugyanakkor valamivel magasabb az ősszel tapasztalt mélypontnál, a 38 centiméternél. Amennyiben a tél végéig és tavasszal az átlagosnál kevesebb csapadék esik, elképzelhető, hogy 60-70 centis vízállással indulhat a nyári időszak, miközben tavaly 80 centiméterről apadt a tó.

Balatoni vízügyi szakemberek egymás között már azzal is számolnak, hogy nem túl hosszú távon akár egy számjegyű vagy negatív is lehet a balatoni vízszint. Utóbbira közel száz éve volt példa.

Októberben a Balaton vízhelyzete miatt válságtanácskozást tartottak a tóparti önkormányzati vezetők, Molnár Gábor, a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője pedig a Lánchíd Rádiónak mondta el, szerinte mi lenne a megoldás.