Washingtonban ma fő politikai téma az, hogy milyen merész lépéseket tett Barack Obama, amikor kulcsfontosságú pozíciókra választott embereket a kormányban.

Az elnök úgy döntött, hogy Chuck Hagelre, a korábbi republikánus szenátorra bízza a honvédelmi miniszter posztját. A CIA igazgatójának John Brennant nevezte ki, aki korábban elnöki tanácsadó volt a terrorizmus elleni harc kérdéseiben. A külügyminiszteri poszttal együtt, amelyre John Kerry demokratapárti szenátort nevezte ki, ez a három állás kulcsfontosságú Amerika egész nemzetbiztonsági rendszerében.

Mindegyik jelöltet jóvá kell hagynia a szenátusnak. A Pentagon vezetőjét választva, Obama nagyon informális megközelítést mutatott.

Ez nem az első alkalommal, amikor Obama „hígítja” kabinetjét republikánusokkal. Hagel a második republikánus főnök lesz a Pentagonban. 2008-ban, amikor megnyerte a választásokat, Obama Robert Gatest hagyta ezen a poszton, akit Bush-tól „örökölt”. Közlekedésügyi minisztere is republikánus lesz. Ahogyan maga az elnök megjegyezte, az ilyen kinevezésekkel rászoktatja Washingtont a kétpártrendszer szellemére.

A republikánusoknak örülniük kellene annak, hogy a Pentagont pártbeli társuknak adták át. De kiderült, hogy egyáltalán nem örülnek neki. A republikánusok körében Hagel lázadó és renegát hírében áll. Arról híres, hogy ellenezte az iraki háborút, síkra szállta a diplomáciai tárgyalások megkezdéséért Iránnal, közvetlen kapcsolatokat sürgette Hamásszal a Palesztin Hatóságban. A Pentagon új vezetője hangoztatja,hogy a katonai költségvetés túlméretezett, és azt csökkenteni kell.

Hagel mindig helyeselte, hogy az USA pénzügyi segítséget nyújt Izraelnek. De gyakran bírálta is Amerika fő közel-keleti szövetségesét. Sőt egyszer kijelentette, hogy a Kongresszusban túl erős a „zsidó lobbi”. És hogy ő maga „amerikai szenátor, nem pedig izraeli szenátor.” Ezért nem csak Izrael-ellenes politikusnak nevezték, hanem antiszemitának is.

Hagel kinevezése tönkreteheti az Izraellel fenntartott kapcsolatokat, jelentette be Lindsey Graham republikánus szenátor, Hagel egyik fő ellenfele:
- Ha jóváhagyják kinevezését, akkor olyan honvédelmi minisztert kapunk, akinek ellenséges hozzáállása Izraelhez nem ismer párját az Egyesült Államok egész történetében.

Így a szenátusban Hagelre nehéz tárgyalás vár. Bár nyilvánvalóan jóváhagyják a poszton. A felsőházban a demokraták vannak többségben. Hagelt, a vietnami háború veteránját nehéz vádolni az anti-patriotizmussal. És valójában nem Izrael ellen van, hanem ésszerű politikát sürget, amelyben figyelembe veszik valamennyi fél érdekeit.

Nem valószínű, hogy problémák merülnek fel John Brennan, mint a CIA főnökének jóváhagyásával. Brennan közel-keleti szakértő, jól beszél arabul, több mint 25 évig szolgált a CIA-ben. 2009 óta Obama főtanácsadója a terrorizmus elleni harc kérdéseiben.

Andrej Fegyasin