Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése szerint többnyire felhős, ködös idő van térségünkben. Szerdán érkezik egy front, de mit sem segít...

MTI - Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk középső és délkeleti részének időjárását anticiklon alakítja, így a Balkánon és a Kárpátok környezetében eseménytelen, többnyire felhős, ködös idő van, csak kevés helyen - jellemzően a hegyekben, illetve a szelesebb tájakon - süt ki a nap. Jelentős csapadék sehol sincs, de ónos szitálás, hószállingózás itt-ott előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően kevéssel 0 fok felett, a tartósan ködös területeken fagypont alatt alakul.

Ezzel szemben kontinensünk többi részén változékonyabb, de enyhébb az időjárás. Ezt egy nagykiterjedésű ciklon okozza, amelynek középpontja a Norvég-tenger felett helyezkedik el. Ennek előoldalán meleg légtömeg áramlik, ezért Nyugat-Európában és a Balti-tengertől délre szórványosan eső esik, és 10 fok közelében alakul a csúcshőmérséklet.

Európa északi részére már nem ér el ez az enyhe levegő, ott +3, -5 fokot mérnek a délutáni órákban. A fent említett ciklon hidegfrontja a Brit-szigeteken át a Pireneusi-félszigetig húzódik, e mentén több helyen fordul elő csapadék, mögötte pedig jóval hűvösebb levegő áramlik. Ez a front éri el szerdán a Kárpát-medencét, de csak kevés helyen okoz majd csapadékot.

Várható időjárás az ország területén szerda estig

Az éjszaka képződött köd az ország nagy részén tartósan megmarad, napsütésre inkább csak északnyugaton, a keleti határ mentén és kevés helyen, a Dél-Dunántúlon számíthatunk. Éjszaka ismét sokfelé képződik köd, ami szerdán helyenként csak lassan oszlik fel. Szerdán is borult időre számíthatunk, csak késő délutántól, estétől kezd el északnyugat felől felszakadozni a felhőzet. Kedden napközben és éjszaka számottevő csapadék nem várható, csak hószállingózás, ónos szitálás alakulhat ki. Szerdán északon, északkeleten helyenként fordulhat elő kisebb havazás, nyugaton, délnyugaton eső, zápor, de az átmeneti zónában ónos eső sem kizárt. A Dunántúlon helyenként megélénkül, a Kisalföldön időnként meg is erősödhet a déli, délkeleti szél. Szerda délután a szél északnyugatira fordul, a Dunántúlon élénk, a Fertő-tó térségében erős lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, -5 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán -3, +2 fok között alakul.