Készen áll a bankszövetség az árfolyamgát igénylési határidejének meghosszabbításával járó hatások megvizsgálására, és egyetért azzal, hogy az adósmentő programot akár az árfolyamgát módosításával véglegesen le kell zárni - reagált a szervezet Szász Károly PSZÁF-elnöknek a Fidesz által is üdvözölt múlt heti javaslatára. 

A Bankszövetség válaszában így fogalmaz: "A bankszektor fontosnak tartja, hogy a hitel visszafizetési problémákkal küszködő ügyfelek szervezett és szabályozott módon részesüljenek segítségben. A bankszektor támogatta azt, hogy az árfolyamgát bejelentkezési határideje március végéig meghosszabbodjon.

Az árfolyamgát védelme alá a jogosult ügyfelek több mint felének csatlakozását várjuk. Az árfolyamgáttal kapcsolatos minden változtatási javaslat, vagy ötlet esetén készen állunk arra, hogy megvizsgáljuk annak pénzügyi, költségvetési, és társadalmi hatásait. Egyetértünk a PSZÁF Elnök azon gondolatával, hogy az adósmentő programokat - amennyiben szükséges, akkor az árfolyamgát módosításával - véglegesen le kell zárni."

A múlt heti Heti Válasznak adott interjúban Szász Károly, a PSZÁF elnöke úgy vélte, az árfolyamgátat érdemes lenne még évekre megnyitni. "Mivel az árfolyamgát öt évre nyújt védettséget, lehetővé tennénk, hogy a következő hét évben bárki bármikor beléphessen. Ezzel azt fejeznénk ki, hogy a kormány és a bankrendszer hosszú távon elkötelezett a devizahitelezéssel kapcsolatos probléma rendezésére, illetve azt is, hogy már nem lesznek további fizetéskönnyítő konstrukciók" - tette hozzá. Szerinte ez a banki portfólió minőségének javulásához is hozzájárulna.

Úgy becsülték, hogy amennyiben az eredeti tervek szerint, 2017 júniusáig fog tartani az árfolyamgát időszaka, akkora a jogosultak 50%-os részvételi arányát feltételezve 240 forintos átlagos frankárfolyam mellett közel 62 milliárd forintos kamatbevétel-kiesése keletkezhet a magyar bankszektornak. E negatív hatást kompenzálhatja a lakossági hitelportfólió minőségének stabilizálódása, amelyet az árfolyamkockázat jelentős csökkentése idézhet elő. Amennyiben az árfolyamgát igénylésének határidejét jelentősen meghosszabbítják, az a korábbi jóval magasabb részvételi arányról szóló becsléseket (Bankszövetség: 70%, PSZÁF: 80%, MNB: 90%) figyelembe véve valószínűleg nem jelent a bankszektor számára elviselhetetlen plusz terhet.