A kormány az osztrákokhoz és a britekhez hasonlóan Svájccal kétoldalú megállapodásra törekszik az alpesi országban tartott bankszámlák megadóztatása céljából. Ezekben az esetekben viszont Svájc kikötötte, hogy az elévülési időt követően nem vizsgálja a pénzek tisztaságát és a jövedelmek után nem fognak adót fizetni. Magyarország esetében az adóelkerülés esetén 5 év az elévülési idő, vagyis a 2008 előtti időszak rendezése valószínűleg nem valósulhat meg - írja a Magyar Nemzet. 

Múlt héten jelentette be a kormány, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek Svájccal. A kormány szándéka, hogy felderítse a külföldön tartott bankszámlák tulajdonosait, ráadásul egy átlagos 35 százalékos adót kívánnak kivetni visszamenőlegesen. Elvileg egy olyan megállapodásra törekszünk az alpesi országgal, mint amit az osztrákok, a britek kötöttek, ezek esetében viszont a kétoldalú megállapodásban Svájc kikötötte, hogy a hatályos elévülési időnél régebben érkezett jövedelmeket nem vizsgálják és nem is fizetnek utána adót.

Magyarországon az adóelkerülés esetében az elévülési idő 5 év, viszont adócsalás esetén a büntető törvénykönyv szerinti tétel érvényes, amely több mint 5 év - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs. A szakértő szerint a tárgyalásokon fog eldőlni, hogy milyen adókulcsot alkalmazhatnak a 2008-2013 között nyitott számlákon lévő összegre.

Az adószakértő elmondása szerint a részletes szabályozást egy Rubik-szerződésnek kell tartalmaznia, amelyhez hasonlóra volt példa az osztrákok és a britek esetében is. A szóba jöhető adókulcsok alsó határa a jelenleg érvényes 16%, míg a felső határ a korábbi progresszív adózás esetén a legnagyobb jövedelműeket érintő 32% lehet. Ezt meghaladóan azt is szabályozni kell, hogy a jövőben Svájcba érkező hazai utalások után mekkora adót számítanak fel.