A sajtóban keringő, 800 millió eurós vételárnál olcsóbban, 600 millió euróért vásárolhatja vissza Magyarország az E.ON gázüzletágát, vagyis az E.ON Földgáz Trade és E.ON Földgáz Storage vállalatokat - értesült a Napi Gazdaság. 

A napilap értesülései szerint Magyarország 600 millió euróért vásárolhatja meg az E.ON magyarországi gázüzletágát: a gáznagykereskedelmet, illetve orosz importot bonyolító E.ON Földgáz Trade társaságot, illetve a hazai kereskedelmi gáztárolói infrastruktúra meghatározó részét birtokló E.ON Földgáz Storage vállalatot. Mint ismeretes, korábban 0,8 és 1,2 milliárd euró közötti vételár keringett a sajtóban, majd az utóbbi időben egyre több értesülés szólt arról, hogy a vételár közelebb lehet, majd a 800 millió euróhoz.

A Népszabadság tegnap egy ennél magasabb összegről számolt be. A lap úgy fogalmazott, hogy a felek megállapodtak egymással, és a vételár 0,8-1 milliárd euró közé esik.

A január 31-ei határidő közeledtével ismét egyre nagyobb sajtófigyelem összpontosul a november 30-án bejelentett adásvételi szándékra. Mind a kormány, mind a német E.ON tartja magát ahhoz, hogy nem beszél a tárgyalásokról, így a megjelenő híreket kellő körültekintéssel kell kezelni. A mai 600 millió eurós értesüléssel szemben a Népszabadság tegnap 0,8-1 milliárd euró körüli vételárról szóló értesülésről számolt be.

A november végi bejelentéskor elhangzottakból azt lehetett feltételezni, hogy a felek már az elvi megállapodást meghozták a tranzakcióról, illetve jó eséllyel a vételár kalkulációjához szükséges sarokszámokban is egyezségre jutottak a felek, így az azóta eltelt időben főként a gázüzletághoz köthető kockázatok pontosabb beárazása, illetve a finanszírozás előkészítése-megszervezése állhatott a tárgyalások középpontjában.

A kormány a korábbi nyilatkozatokból elsősorban politikai, stratégiai okokból ragaszkodik az eszközök megvásárlásához, míg az E.ON globális eszközértékesítési programjának keretein belül kész megválni a lecsökkent jövedelmezőségű (illetve az EFT esetében már évek óta veszteséges) tevékenységeitől. A német vállalat az elmúlt héten adta el kisebbségi részvénycsomagját a szlovák piacot uraló SPP gázvállalatban, és a híradások szerint elhagyná a szlovák erőművi piacot is, vagyis a társaság érezhetően húzódik ki a régióból, csökkenti kitettségét a térségben.