Az időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk középső, keleti és északi részén hideg, téli idő a jellemző; napközben is fagypont, sőt a Skandináv-félszigeten és a Kelet-európai-síkság északi részén -10 fok alatti hőmérsékletet mérnek, és szórványosan havazik. Nyugat-, Délnyugat-Európában ugyanakkor ciklon okoz többfelé esős, de enyhe időjárást, arrafelé helyenként 14, 15 fokot is mérnek.
A ciklontevékenység a mediterrán térségben tovább erősödik, és a Kárpát-medence időjárását hétfő estig egyre inkább egy mediterrán ciklon alakítja. Áramlási rendszerében nemcsak nedves, hanem egyúttal enyhébb levegő érkezik fölénk, ezért a kezdeti havazást hétfőn az ország délkeleti kétharmadán eső váltja fel.
 
Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Sokfelé várható ismétlődő havazás, amelyet estétől a déli határ mentén, éjszaka az ország déli, délkeleti felén, majd hétfőn napközben a Nyugat-Dunántúl és az Északi-középhegység kivételével eső vált fel, átmenetileg ónos esőre is számítani kell. Megélénkül, helyenként megerősödik a keleti, délkeleti szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0, -5 fok között alakul, de északkeleten néhol ennél hidegebb is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -1, +5 fok között várható.