Horrorszínháznak adtak ki a XI. kerületi önkormányzati cég egy lakóház pincéjét, amely ellen az ott élők tiltakoznak. A békéltető gyűlésen a XI. kerületi önkormányzat továbbra sem kommentálta érdemben, miért volt fontos számára évi 1 millió forint bevétel érdekében horrorszínház céljára kiadni a társasház pincéjét. 

A budapesti XI. kerület Erőmű utca 6. lakói néhány hete szembesülhettek azzal, hogy házuk adománygyűjtő helyisége melletti pincehelységet az önkormányzat Újbuda Prizma Kft-je bérbe adta egy olyan interakítv horrorszínház számára, amelynek előadásai azóta - szó szerint - pokollá tették a lakók életét. A helyzet megoldására csütörtök este lakógyűlést hívtak össze.

A „Holtak háza” irodájába megtartott gyűlésen a polgármesteri hivatal nem, csak a helyiséget az önkormányzat nevében bérbeadó vagyonkezelő kft. vezetője vett részt. Az igazgató a lakók és közös képviselőjük többszöri felszólítása ellenére sem tudott magyarázatot adni arra, miért nem értesítették előre a lakókat a kellemetlen zajhatásokkal – folyamatos sikoltozások, ordítozások, ajtócsapkodások – járó vállalkozás beindításáról. Többen felvetették, hogy a vagyonkezelő csak fut a pénze után, mivel, ha visszatáncol az szmsz-ellenesen kiadott pincehasználati szerződéstől, a beruházó immár joggal követelheti rajta a több milliós kártérítést.

A személyes felelősségét csak közvetve elismerő ügyvezető azzal védekezett, számon fogják kérni a színházon a megfelelő hangszigetelést. A lakók ellenben úgy látták, az újabb, feltehetően több milliós beruházás kikényszerítésével a zajhatást csak tompítani lehet, a horrorház üzemeltetője pedig a későbbiekben még több kárigénnyel léphet majd fel. Nyilvánvaló ugyanis – fejtették ki többen az önkormányzat képviselőjét olykor nem túl hízelgő szavakkal illető lakók közül -, hogy maga a tevékenység összebékíthetetlen a környék jellegével: 150 méterre általános iskola, a házban pedagógiai intézmény és rendelő is működik. Többen kifogásolták, hogy a „színész- zombik”, előadás közben kisminkelve jártak ki a környék boltjába vásárolni.

A horrorszínház üzemeltetője együttműködési szándékát fejezte ki: hajlandó a profilváltásra, ha például az önkormányzat segíti ebben, azaz krimi vagy meseszínházzá alakítaná át a horrorházat, a portált „díszítő” véres fejeket pedig egy héten belül eltávolítja. A lakók felajánlották: az átalakításban akár ingyenmunkával is segítik.

A polgármesteri hivatal közlése szerint az ingatlan fenntartása több, mint 1 millió forintot jelentett az önkormányzat cége, az Újbuda Prizma Nonprofit Kft. számára. A bérlő pedig havonta 55 ezer forint + ÁFA-t fizet.