Miközben Nyugat-Magyarországon extrém körülmények alakultak ki a havazás miatt, keleten még ónos eső esik, de egyre több helyen kezd el havazni. A nyugati országrészben erős szél emel hófalakat, a hófúvások miatt 26 települést nem lehet elérni közúton. A Sárvárról kivezető összes utat lezárták, a fővárosban jegesedés miatt nem jár a fogaskerekű, de a dobogókői sícentrum kinyitott. 

20.02 Budapesten latyak van

Budapesten latyakosak a főutak, a közösségi közlekedés folyamatos - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. A társaság folyamatosan, a legmagasabb készültségi fokozatban, teljes téli flottájával takarítja a havat. Péntek reggel 8 óra óta a budai hegyvidéken kilenc centiméter friss hó esett, a pesti városrészben ennél kevesebb.

19.48 Belepte a hó Pozsonyt is kép

19.39 A katasztrófavédelem visz kenyeret Rábatöttösre

Eddig három, a hó miatt nehezen megközelíthető településre szervezte meg a kenyérszállítást a Vas Megyei Védelmi Bizottság operatív törzse, és a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézményben gondozott beteg gyerekek ellátásáról is gondoskodtak - közölte a megyei katasztrófavédelem. Rábatöttös, Velem és Rum jelezte az operatív törzsnek, hogy nem érkezett meg hozzájuk a szokásos kenyérszállítmány, a szállítások még folyamatban vannak.

Közben az elzárt települések száma 18-ról 16-ra csökkent Vas megyében: Acsád, Tormásliget, Mesterháza, Répceszentgyörgy, Lócs, Iklanberény, Kőszegpaty, Nemescsó, Vasszilvágy, Vassurány, Nemesládony, Nagygeresd, Chernelházadamonya, Meszlen, Keléd és Bő megközelíthetetlen.

19.29 A főn jelenség miatt Egerben van a legmelegebb

A bükkaljai főnnek köszönhetően Egerben van a legmelegebb Magyarországon, de a Kárpátalja keleti részén is magasabb a hőmérséklet a környezethez képest - írja a Met.hu.

19.23 Szombaton Kelet-Magyarországra hullik több hó

A Dunántúlon szombat hajnalra megszűnik a havazás és a hófúvás is, de a középső megyékben 10 centiméternyi, keleten pedig akár 15 centiméternyi friss hó is hullhat szombat estig. Szombat hajnalban néhol mínusz 17 fok is lehet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek este.

18.51 26 település megközelíthetetlen

26 település megközelíthetetlen a Dunántúlon, és közel negyven útszakasz járhatatlan. A Magyar Közút Zrt. este hatos tájékoztatása szerint Vas megyében nem lehet megközelíteni: Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Keléd, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy településeket.

Veszprém megyében Balatonhenye, Mindszentkálla, Monoszló és Szentbékkálla, Győr-Moson-Sopron megyében Albert Kázmér-puszta, Csér és Und, Zala megyében pedig Velence megközelíthetetlen.

18.49 Huszonhét ember ragadt Beleden

Lezárták a 86-os főutat Csorna és Veszprém megye határa között, ezen a szakaszon jelenleg is több teherjárművet mentenek a hóból. 24 felnőttet és 3 gyereket szállásoltak el Beled művelődési házában; mindannyian a 86-os úton fekvő település körzetében akadtak el járművel a hóban. Megnyitották ugyanakkor a 85-ös főút Kapuvártól nyugatra eső részét, ahol korábban zártak le egy szakaszt. Itt folyamatosak a hófúvások, ezért hókotrók vezetik fel a forgalmat mindkét irányban.

18.25 Rendőrök és tűzoltók szállítják a vesebetegeket Vasban

A vesebetegek szállítását a katasztrófavédelem és a rendőrség együttes erővel végzi, eddig 18 beteget szállítottak kezelésre a műveseállomásra Vas megyében.

18.20 Kamionok százai vesztegelnek Vas megyében, 18 település megközelíthetetlen

Több száz kamion kényszerül várakozni Vas megyében, elsősorban Szombathely, Körmend és Vasvár közelében, egészen a megyehatárig a havazás miatt - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A megyében jelenleg 18 település megközelíthetetlen, időközben Keléd községet is elzárta a hó. A közútkezelő jelenleg is dolgozik az útviszonyok javításán, s az éjszaka újabb segítséget kap, négy nagy teljesítményű hómaró és hóeke érkezik az ország más területeiről.

18.02 16 útszakasz járhatatlan Győr megyében

A megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint 16 útszakasz járhatatlan a hóhelyzet miatt Győr-Moson-Sopron megyében. Kivétel nélkül alacsonyabb rendű - négy- és öt számjegyű - utakról van szó, melyek többsége a megye nyugati és déli határán, illetve Mosonmagyaróvár körzetében található.

17.50 Csak egy pálya használható Ferihegyen

A havazás miatt csak egy pályán tudnak fel- és leszállni a repülőgépek a fővárosi Liszt Ferenc-repülőtéren. A sózás ellenére már nem olvad el a hó a repülőtér felszállópályáin, így csak váltakozva lehet üzemeltetni őket: amíg az egyiket takarítják, addig a másikat használhatják a repülőgépek. A forgalom folyamatos, bár a gépek jégtelenítése akár 30 percig is tarthat - közölte Hardy Mihály a Budapest Airport kommunikációs igazgatója. Eddig a Lufthansa Münchenből és a British Airways Londonból induló egy-egy járatát kellett törölni, mert a két nagyvárosban is erősen havazik. Mindkét cégnek lesznek még pénteken járatai Budapestre.

17.48 Járhatatlan az út Sárkeresztúr és Sárosd között

Hóátfúvások miatt járhatatlanná vált a 6209-es út Sárkeresztúr és Sárosd között. A lezárást csak a szél mérséklődése után szüntetik meg.

17.45 Méteres hófúvásban akadt el sok jármű Fenékpusztánál

Lezárták a 71-es főút Keszthelyt elkerülő szakaszát, ahol péntek délután autóbuszok, személyautók, kamionok és furgonok akadtak el. A 71-es főúton, Fenékpuszta térségében 500-600 méter hosszan egy méter magasságú hóátfúvások alakultak ki. A tűzoltóság kiérkezésekor hét kamion, négy autó, két furgon és két autóbusz vesztegelt, a mentésük után lezárták az utat.

Tótszentmárton és Becsehely között a közútkezelő járműve is elakadt, a nagykanizsai tűzoltók daruval mentették ki. Reziben, Zalakomár és Galambok között, valamint Felsőpáhokon személyautókat, az M7-es autópálya zalakomári pihenőhelyénél és a 76-os főúton pedig kamiont kellett kisegíteniük a tűzoltóknak.

Péntek délután újra megközelíthetővé vált a Vasboldogasszonyhoz tartozó Csöngetőmajor.