Hatojama Jukio volt japán kormányfő Pekingben arra sürgette a jelenlegi miniszterelnököt, Abe Sindzót, hogy ismerje el: Peking és Tokió között vita van a kelet-kínai-tengeri szigetek hovatartozásáról, s legyen nyitott a tárgyalásokra.
A Kína irányában saját miniszterelnöksége alatt (2009 szeptembere és 2010 júniusa között) is a közeledést szorgalmazó politikus találkozóit követően újságíróknak megjegyezte: "a japán kormány azt állítja, hogy nincs területi vita (a két ország között). De ha megnézzük a történelmet, igenis van vita."

MTI - Úgy vélte a lakatlan szigetcsoport hovatartozását érintő nézeteltérés elismerése és a különböző álláspontok ismertetése megnyithatja az utat a párbeszédhez, a válaszok kereséséhez és megkezdhetik a megromlott kapcsolatok javítását. A volt kormányfő úgy fogalmazott, hogy vendéglátói egyetértettek vele.

    A japán ellenzéki politikus, aki magánlátogatáson tartózkodik a kínai fővárosban, szerdán találkozott Jang Csie-cse kínai külügyminiszterrel és Csia Csing-linnel, a népfront elnökével.
Hatojamának nem titkolt célja a két ország közötti területi vita miatt kialakult konfliktus enyhítése.
Kína és Japán között azt követően mérgesedett el a helyzet, hogy tavaly szeptemberben a japán kormány a korábbi status quót megváltoztatva államosított a szóban forgó öt szigetből hármat. Peking azóta nem csak azt hangoztatja, hogy a szigetek ősidők óta területének szerves részét képezik, de tagadja azt is, hogy japán közigazgatás alá tartoztak volna. Álláspontja igazolására a szigetek környékére járőrhajókat és felderítő repülőgépeket vezényelt.

Forrás: MTI 2013.