Csütörtökön ül újra tárgyalóasztalhoz a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a szakminiszterrel. A HÖOK elnöke reméli: egyezségre jutnak a költségtérítéses szakok ügyében, és a 16 gazdasági, jogi és kommunikációs szakon is lesz államilag támogatott képzés. A hallgatói szerződések kérdésében az Európai Unió döntésére várnak.

Elmozdulás történt a tandíjas szakok tekintetében. A HÖOK javaslata az, hogy akár magasabb bekerülési ponthatárok, emellett a minimális bekerülési arány megállapításával, de mindenképpen induljanak állami ösztöndíjas formában is képzések az érintett szakokon - mondta az InfoRádiónak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elnöke.

Nagy Dávid hozzátette: csütörtökön folytatják az egyeztetéseket Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterrel, a fő téma pedig ez lesz.

A másik fontos kérdés a hallgatói szerződések ügye, amelyben az Európai Unió jelenleg egy pilot eljárást folytat, ennek eredménye az egyeztetéseket is befolyásolják majd - hangsúlyozta az elnök, aki kiemelte: ha az unió nem semmisíti meg a hallgatói szerződést, akkor olyan megoldást kell találni, ami célt, nem pedig az eszközt tartja szem előtt.

Sokféle hallgatói fórum van, amelynek eredményeit a HÖOK beépíti saját elképzeléseibe. A HÖOK a hat pont mentén próbál haladni a tárgyalásokon - emelte ki Nagy Dávid, aki hozzáfűzte, a HÖOK-tagság nem önkéntes alapú, mivel választott testületről van szó. Minden hallgató és fórum véleményét képviselni kell, így a Hallgatói Hálózatáét is.