Lehet még tetézni a borzalmakat? A britek fel sem dolgozták a hírt, miszerint Jimmy Savile (†84) legfiatalabb áldozata egy nyolcesztendős kisfiú volt, máris itt az újabb sokk.

A rendőrség és a brit gyermekvédelmi szolgálat nyilvánosságra hozta közös jelentését, amelyben egy döbbenetes beszámoló is helyet kapott. Eszerint a brit közszolgálati csatorna  egykori sztárműsorvezetője egy haldokló kiskorút is megrontott a londoni Great Ormond gyerekkórházban. Nem tudni, az áldozat kisfiú volt-e vagy kislány, csak annyi derült ki, 11 éves volt, gyógyíthatatlan beteg, és halála előtt mondta el közeli rokonának, hogy Savile bácsi mit csinált vele, amikor meglátogatta.

– Tanulnunk kell a történtekből, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő – nyilatkozta Peter Spindler rendőrkapitány, aki elmondta: eddig 214 bűncselekményről tudnak, amelyeket Savile 1955 és 2009 között követett el, zömében 18 év alattiak ellen. Eddig 450 érintett jelentkezett a rendőrségen, és bár még nem tudták kihallgatni mindegyiküket, a kirajzolódó kép egyre szörnyűbb.

Jimmy Savile közkórházakban, iskolákban vagy a BBC rendezvényein rontotta meg áldozatait, de arra is volt példa, hogy pszichiátriai intézetben használta ki a helyzetet, amikor egyedül maradt egy kiskorúval.

A műsorvezető a népszerűségét kihasználva jutott be ezekbe az intézményekbe, az érintettek és családjaik pedig szégyenből nem tettek feljelentést. Nem akartak címlapokra kerülni a szenzációra éhes szigetországban. A nevüket most sem vállalták, de így is áll a bál.