Az új év első vasárnapján este a Szolnoki Sportcsarnokban felcsendülő Carmina Burana és a vele házasságra lépő Pannon freskó tánc- és zenei betéteiből összeállított ősbemutató végén csaknem 2000 ember szűnni nem akaró vastapssal köszönte meg a Naphimnusz üzenetét. A produkcióban résztvevő 300 fellépő – énekes, zenész, táncos – monumentális előadását a koncert fővédnöke, L. Simon László, kultúráért felelős államtitkár a következőként kommentálta: „Elvarázsolt, magával ragadott, nincs ennél jobb bizonyíték arra, hogy ezekre a művészekre és művészeti csoportokra szükség van hazánkban.”

„Mielőtt elkezdődött volna az előadás, bevallom, tartottam attól, amit látni fogok. Külön-külön természetesen ismertem a fellépőket, és mindegyiket nagyra tartottam már eddig is. A Szolnoki Szimfonikusok a vidékiek közül az egyik legkiválóbbak, a Magyar Állami Népi Együttest magam is elkísértem október végén kárpátaljai fellépésükre, a Carmina Burana pedig az egyik nagy személyes kedvencem. Szerencsére csalódnom kellett, a produkció felülmúlta minden elvárásomat” – mondta a bemutató utáni ünnepi köszöntőjében L. Simon László.

A bemutató a Magyar Állami Népi Együttes és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar együttműködésének 5 éves jubileumára készült el. A 2012-ben hagyományteremtő szándékkal elkezdett tánckoncert sorozat első bemutatója a magyar történelmet feldolgozó Vox Hungaricus volt, míg idén a Naphimnuszban műzene tolmácsolásában jelent meg a magyar, illetve az egyetemes kultúra, történelem egy része az európaival párhuzamosan.

 A szervezők ígérete szerint a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Magyar Állami Népi Együttes közös produkcióinak száma csak szaporodni fog, elképzelhető, hogy felcsendül máshol is a Naphimnusz. Természetesen Izaki Masahiro – a zenekar karmestere – és Mihályi Gábor – a néptánc együttes koreográfusa már most tovább szőtték művészi álmaikat, ami a közönség számára kulturális csemegévé forr ki a kezük alatt, így biztos, hogy az újévi bemutatók sora folytatódik Szolnokon.