Duna Pudzsa Fesztivál. Budapesten a Duna Pudzsa Fesztiválon hódolnak az indiai hagyományoknak január közepén. A kulturális programok mellett egy szertartáson is részt vehetünk, amikor levéltányéron mécsesek indulnak útnak a Dunán.

A 2009 óta megszervezésre kerülő Duna Pudzsa indiai szertartással és indiai klasszikus táncművészet csemegéivel tiszteleg a Duna előtt. Leveles Zoltán hindu szerzetes vezetésével történő szertartás során többek között a Gangesz forrásvizét, a Duna saját vizét, tisztított vizet, mézet és tejet csorgatnak majd a Dunába a Petőfi-híd budai hídfőjénél, az A38 Hajó előtt. A szertartás végén a résztvevők szabadon csatlakozhatnak, s maguk is elindíthatnak egy virágot szállító levéltányér-hajócskát Európa második legnagyobb folyamának tiszteletére.

A Duna-parti áldozat után, a A38-on forró ájúrvédikus tea mellett Leveles Zoltán a Gangesz kultúrájáról beszél. A hajót körbeölelő Duna is tanúja lesz a Gangeszt bemutató vetítéssel kísért eseménynek. Az esten az indiai klasszikus tánc két jeles magyar képviselője, Bittner Meenakshi Dóra bharatanatyam, és Túri Virág Réka odisszi táncművészek, előadásukkal tisztelegnek a Duna előtt.

A Duna Pudzsa a Kumbha Méla első napján kerül megszervezésre Budapesten. Az évezredes gyökerű Kumbha Méla spirituális fesztivál a világ legnagyobb rendezvénye, melyre idén 100 millió vendéget várnak.

A „púdzsá" szanszkrit szó, jelentése imádat, szertartás. A Himalája csúcsaiban eredő Gangesz fáradhatatlanul mossa el milliónyi hódolójának bánatát. Kultúrák átörökítője, világok összekötője. Az életet jelentő folyamot a hinduk anyaként tisztelik, s forrásától torkolatáig naponta milliók mutatnak be neki hálaadó áldozatot.

A DUNA – PUDZSA kifejezés játékosan idézi az egyik legelterjedtebb hindu ünnepet, a „Durga pudzsát". A rendezvény tisztelgés Európa világait összekötő, életet jelentő folyam előtt; a világ legtiszteltebb folyama előtt, szentéletű tudósunk, Kőrösi Csoma Sándor előtt, s minden humánus törekvés előtt.

Időpont, nyitva tartás
2013. január 14. /hétfő/          

Elérhetőségek
Mobil:     +36 70 408-8108
Cím:     Budapest, 11. kerület, A38 Hajó, Petőfi híd budai hídfő