Tóásó Előd ügyének jót tehet a börtönben kötött frigye, gyakrabban fogadhat látogatót, ünnepek idején pedig kérvényezheti, hogy elhagyhassa a sittet.

Egy csinos, 23 éves, barna hajú lány, Maria Elena Fortún jelenti a fényt az éjszakában a majd’ négy éve raboskodó Tóásó Előd számára.

Mint ismeretes: Tóásót az Evo Morales elnök elleni állítólagos merényletterv vádjával vetették börtönbe. Tóásót 2009. április 16-án hajnalban fogták el, amikor bolíviai kommandósok rajtaütést hajtottak végre Santa Cruz városában a Las Américas nevű szállóban.

Az akcióban lelőtték Rózsa Flores Eduardót, Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Tóásó azóta embertelen körülmények között raboskodik.

A férfi azonban egy cellatárs személyében igaz barátra lelt. Bolívia egykori belügyminiszterét, Guillermo Fortúnt korrupció vádjával börtönözték be. A politikus tavaly szeptemberi haláláig – szívroham végzett vele – hangoztatta ártatlanságát és kijelentette: ő is Morales elnök áldozata, s koncepciós per folyik ellene.

Guillermo Fortúnt rendszeresen látogatták lányai, Tóásó így ismerte meg a szépséges Elenát. – Folyamatosan tartom a kapcsolatot Előddel, tudtam az Elenával szövődött kapcsolatáról is – mondta a Borsnak Lukács Csaba, a Máltai Szeretetszolgálat önkéntese.

– Az esküvőhöz Előd többszöri kérvényére adtak engedélyt a hatóságok. Természetesen nem lehetett jelen násznép, egy hatósági ember elôtt aláírták a házassági dokumentumot, ebből állt a lagzi. Ismerem Elenát, és az apjával is találkoztam. Guillermo Fortún belügyminisztersége idején Coca zero néven harcot hirdetett a drogkartellek ellen, s ez lett a veszte. Evo Morales elnök ugyanis a kokatermesztők szakszervezetének vezetője is. Mára a Fortún család teljes vagyonát zárolták, gyakorlatilag ellehetetlenítik a famíliát. Valószínűleg a sorsközösség is erősíthette az Előd és Elena közötti érzelmeket – vélekedett Lukács, aki hozzátette: a frigy Tóásó ügyének is jót tehet, hiszen így gyakrabban fogadhat látogatót, ünnepek idején pedig kérvényezheti, hogy elhagyhassa a börtönt.