Falvainkban már lassan kihal az a nemzedék,amely még látta hogyan termesztik a kendert,részt vett annak feldolgozásában,háziszőtteseket készített. 

A mai nemzedék már sajnos nagyrészt nem ebben a kultúrában nevelkedik, legfeljebb csak népművészeti szakkörön(már ha van ilyen az adott településen) ismerkedik meg néphagyományunk titkaival. Mostanában azonban pozitív változás tapasztalható e téren,ugyanis egyre többen ismerik fel a hagyományőrzés fontosságát.Mert ahogy a mondás is tartja: "Akinek van múltja,jövője is van!" A közelmúltig legfeljebb örökségnek tekinthettük a szőtteseket,a szövés eszközeit.

A Beregújfaluban élő és munkálkodó Orosz Gizella a beregi szőttes mestere, csodálatos beregi szőtteseiről ismert népművész. Keze alól az eltelt 30 esztendő során a beregi szőttes jellegzetes mintáinak tömkelege került ki. Olyanok, mint: tulipános,szegfűs,őszirózsás,madaras és a híres farkasnyomos szőttes. De elmondása szerint nem csak a virágminták közkedveltek, hanem a geometrikus forma, az 5 színnel szőtt Rákóczi-minta és a csillagos több változata is.

Úgy tartják,hogy a híres, színekben gazdag "rákóczis" minta neve állítólag onnan származik,hogy egy ilyen szőttest terítettek arra a kőre,melyen a fejedelem megpihent. Azóta hívják ezt a mintát Rákóczi-mintának.

Gizi néni munkájának messze földről csodájára járnak. Állandó jelleggel készít boldogságos kendőket,házi áldásokat, násznagykendőket, ballagótarisznyákat, könyvjelzőket, mikor mire van éppen igény. S elmondása szerint bármilyen irányba is változott a világ az eltelt 30 év során hatalmak jöttek-mentek, de a szőtteseire mindig volt kereslet, s minden bizonnyal így marad ez a továbbiakban is.